ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ για τις μαθητικές κινητοποιήσεις

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (Α.Σ.Γ.Μ.Ε) χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των μαθητών όλης της χώρας που οργανώνονται από τα συλλογικά τους όργανα και κορυφώνονται στις 7 Νοεμβρίου με την συγκέντρωσή τους στα Προπύλαια της Αθήνας και σε άλλες πόλεις.
Δυο μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και μετά την «επιστροφή στην κανονικότητα» η καθημερινή πραγματικότητα φέρνει στην επιφάνεια τα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης που συνεχίζουν να υφίστανται τα παιδιά μας.
Οι μαθητές ζητούν το αυτονόητο : ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα τσακίζει τα όνειρα, τα δικαιώματα και τα νιάτα τους. Ένα σχολείο για όλα τα παιδιά που δεν θα στοιχίζει πανάκριβα στη λαική οικογένεια, ένα σύγχρονο και ασφαλές σχολείο που δεν θα στερείται τα απαραίτητα, που δεν θα τους ταίζει πληροφορίες και δεξιότητες μιας χρήσης.
Οι μαθητές έχουν απέναντι τους ένα βάρβαρο παρόν και βλέποντας το μέλλον τους να διαγράφεται δυσοίωνο διεκδικούν το δικαίωμά τους στην ολόπλευρη μόρφωση και ακόμη περισσότερο το σχολείο και τη ζωή που τους αξίζει.
Σαν γονείς έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε τον αγώνα τους και τις μορφές πάλης που τα συλλογικά τους όργανα θα επιλέξουν, να συμπαρασταθούμε στα δίκαια αιτήματά τους.
Ο αγώνας είναι δύσκολος και δεν τελειώνει με μια κινητοποίηση. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή, σχεδιασμό και περιφρούρηση από τα μαθητικά συμβούλια και τα συντονιστικά σχολείων, χρειάζεται συνοδοιπόρους και συμμάχους μέσα και έξω από τα σχολεία.
Απέναντι τους δεν θα βρουν μόνο τον ατομισμό, την υποταγή και τον ωχαδερφισμό, αλλά και την καταστολή και τον κοινωνικό αυτοματισμό.
Είναι νωπές οι πρόσφατες συλλήψεις και καταδίκες μαθητών (Λαμία, Θεσσαλονίκη κλπ) σε μια προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης όσων αντιστέκονται στη βάρβαρη αντιλαική εκπαιδευτική πολιτική.
Η Α.Σ.Γ.Μ.Ε καταγγέλλει τις απειλές και τις διώξεις σε βάρος των μαθητών και των οικογενειών τους , σε μια προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος τρομοκρατίας στους μαθητές. Σέρνουν μαθητές στα δικαστήρια, ως κοινούς εγκληματίες, γιατί υπερασπίστηκαν το δικαίωμά τους στη μόρφωση. Ποινικοποιούν κάθε αγώνα μαθητών, γιατί τους θέλουν σκυφτούς, φοβισμένους και άβουλους.
Η καλύτερη απάντηση είναι η μαζική και δυναμική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των μαθητών.
Σαν Α.Σ.Γ.Μ.Ε δηλώνουμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό των μαθητών και καλούμε τους Συλλόγους Γονέων, τις Ενώσεις Γονέων και τις Ομοσπονδίες να συμπορευτούν με τους μαθητές στο δίκαιο αγώνα τους για το σχολείο που τους αξίζει και μια ζωή με δικαιώματα.

 

Ανακοίνωση – Κάλεσμα (pdf)