Ανακοινώσεις του Σωματείου Εργαζομένων στην εταιρία ΚτΥπ ΑΕ για νηπιαγωγεία σε προκάτ και αναθέσεις μελετών σε ιδιωτικά γραφεία που μας αφορούν ως γονείς.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Για τις αναθέσεις δεκάδων μελετών σε ιδιωτικά γραφεία

Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων μας σχετικά με την μεθοδευμένη αποδυνάμωση του φορέα σε κρατικά κονδύλια και εξειδικευμένο προσωπικό  (στις αρχές του 2018 μετατάχθηκε σε άλλες υπηρεσίες το 60% των μηχανικών), καταγγέλλουμε την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας, του υπουργείου Οικονομικών και του εποπτεύοντος υπουργείου Υποδομών, να δώσουν πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ για την ανάθεση περίπου 100 Μελετών έργων σχολικής στέγης, κέντρων υγείας και άλλα σε ιδιωτικά γραφεία. Το πιο προκλητικό είναι ότι επικαλούνται την έλλειψη μηχανικών όλων των ειδικοτήτων της Κτ.Υπ., έλλειψη που οι ίδιοι προκάλεσαν με τις πολιτικές τους επιλογές, ενώ το εποπτεύον υπουργείο Υποδομών αρνείται πεισματικά εδώ και ένα χρόνο να διαθέσει «έστω και ένα» μηχανικό από αυτούς που μετατάχθηκαν ή άλλους, προκειμένου να γίνουν εντός της Κτ.Υπ. αυτές και άλλες μελέτες και έργα. Την ίδια ώρα μάλιστα μαζί με τη Διοίκηση του φορέα δεν έχουν κάνει τίποτα για τη διαμόρφωση Οργανισμού με οργανικές θέσεις ώστε να αποτυπωθούν θεσμικά τόσο το υπάρχον προσωπικό όσο και τα σημαντικά κενά σε μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Μάλιστα είναι  σκανδαλώδης η απόφαση γενικευμένων αναθέσεων Μελετών σε ιδιώτες έναντι 50 εκατομμυρίων, καθώς ακόμα και η πρόσληψη 50 μηχανικών διαφόρων ειδικοτήτων θα είχε ετήσιο μισθολογικό και λειτουργικό κόστος που δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ και αυτοί οι συνάδελφοι θα έκαναν στα πλαίσια των καθηκόντων τους αυτές και άλλες μελέτες, καθώς και άλλα έργα και υπηρεσίες όπως Προσεισμικούς ελέγχους (που έχουν σταματήσει τελείως μετά τις μετατάξεις), επιτροπές καταλληλότητας χώρων, διαγωνισμούς, επιβλέψεις κ.ά. Εξάλλου η εμπειρία παρελθόντων ετών από τις Προγραμματικές Συμβάσεις με Δήμους και άλλες απευθείας αναθέσεις έδειξε ότι, οι περισσότερες από αυτές τις Μελέτες γίνονταν με «αντιγραφή» μελετών που είχε κάνει ο πρώην ΟΣΚ και τώρα η Κτ.Υπ. και παρόλα αυτά επανέρχονταν για επανέλεγχο και σημαντικές διορθώσεις από τους μηχανικούς του φορέα.

Με βάση όσα προαναφέραμε γίνεται ξεκάθαρο ότι, αποτελεί πολιτική επιλογή να αποδυναμωθεί ο παραγωγικός τεχνικός κατασκευαστικός ρόλος του δημόσιου φορέα που εργαζόμαστε και να δοθούν οι μελετοκατασκευές σε ιδιωτικά γραφεία με προφανώς πολλαπλάσιο κόστος και αμφίβολη ποιότητα.  Εξάλλου ένα ενδεικτικό στοιχείο όσων αναφέρουμε είναι ότι, πολλές από τις Μελέτες που έχουν επιλεγεί να δοθούν «έξω» είτε έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό από μηχανικούς της Κτ.Υπ. είτε μπορούν να γίνουν σε σύντομο χρόνο «αντιγράφοντας» μελέτες από πανομοιότυπα έργα που μελετήθηκαν και ολοκληρώθηκαν από την Κτ.Υπ..

Αυτή η κατάσταση δεν δείχνει σε καμία περίπτωση ότι η πολιτική ηγεσία έχει πρόθεση να ενισχύσει τον τεχνικό παραγωγικό ρόλο και έργο του φορέα ώστε να επιτελεί με επάρκεια την υποχρέωση του κράτους για παροχή δημόσιων δωρεάν σύγχρονων και ασφαλών σχολείων και άλλων σημαντικών δημοσίων κτιρίων. Ούτε βέβαια δίδεται καμία διασφάλιση ότι το κράτος μέσω της Κτ.Υπ. θα προχωρήσει στην ταχύτατη κατασκευή σύγχρονων και ασφαλών νηπιαγωγείων που θα αντικαταστήσουν τα λυόμενα που προτίθενται να τοποθετήσουν το επόμενο διάστημα σε όλη τη χώρα.

Για το Δ.Σ. του Σωματείου

    Ο πρόεδρος                                                                Ο γεν. γραμματέας

Μ. Δανδουλάκης                                                              Σ. Παπαδόπουλος

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 για την εγκατάσταση με συνοπτικές διαδικασίες εκατοντάδων νηπίων σε λυόμενες αίθουσες !

           Όπως επισημάναμε με προηγούμενο δελτίο τύπου στα τέλη Δεκεμβρίου, η Διοίκηση της Κτ.Υπ. μας ενημέρωσε με εσωτερικό μήνυμα ότι, μετά από συνεννόηση με τα υπουργεία Υποδομών & Παιδείας, ανέλαβε τη διαμόρφωση νομοθετικής ρύθμισης και στη συνέχεια την υλοποίηση προγράμματος εγκατάστασης εκατοντάδων νηπιαγωγείων πανελλαδικά, σε λυόμενες αίθουσες που θα τοποθετηθούν μέσα σε υπάρχοντα σχολεία και σε ελεύθερα δημόσια και δημοτικά οικόπεδα. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με 200 νηπιαγωγεία και θα ακολουθήσουν άλλα 400 τουλάχιστον. Η νομοθετική ρύθμιση θα παρακάμπτει την κείμενη νομοθεσία, προκειμένου να προχωρήσει ταχύτατα η όλη διαδικασία, ώστε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να υπάρχουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις για την υλοποίηση του προγράμματος προσχολικής αγωγής. Μάλιστα για να ανταποκριθεί η Κτ.Υπ. τόσο στη διαμόρφωση της νομοθετικής ρύθμισης όσο και στην αδειοδότηση των χώρων, την κατασκευή των βάσεων και την προμήθεια και τοποθέτηση των λυόμενων, «επιστρατεύτηκαν» οι εργαζόμενοι μέσα στις γιορτές !

Ως Σωματείο έχουμε να τονίσουμε επιγραμματικά τα εξής:

  1. Είναι απόλυτα υπεύθυνες τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή κυβέρνηση, για το γεγονός ότι δεν σχεδίασαν και δεν υλοποίησαν έγκαιρα ένα πρόγραμμα κατασκευής δημόσιων δωρεάν σύγχρονων και ασφαλών νηπιαγωγείων, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών των λαίκών οικογενειών. Αντίθετα κάθε χρόνο –ακόμα και για το «μεταμνημονιακό» 2019- κόβουν συνεχώς εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για απαλλοτριώσεις οικοπέδων, μελέτη και κατασκευή σχολείων και άλλων δημόσιων κτιριακών υποδομών (για την Κτ.Υπ. μειώνονται για το 2019 πάνω από 50% τα ήδη απαράδεκτα μειωμένα κρατικά κονδύλια !).
  2. Εδώ και χρόνια -και ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων- οι εκάστοτε κυβερνήσεις προχώρησαν στην πλήρη αποδυνάμωση του μοναδικού κρατικού τεχνικού φορέα που είναι υπεύθυνος για την κατασκευή σχολικών κτιρίων όλων των βαθμίδων. Με το 2ο μνημόνιο συγχώνευσαν τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.) με το τεχνικό τμήμα της ΚΕΔ, τη ΔΕΠΑΝΟΜ και τη ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ διαμορφώνοντας τις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ενώ στις αρχές του 2018 –αφού με τους αγώνες μας πετύχαμε την απένταξη του φορέα από το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων- «φρόντισαν» να αποψιλώσουν την Κτ.Υπ. από τεχνικό προσωπικό, μετατάσσοντας τα 2/3 των μηχανικών !!
  3. Επιχείρησαν με τον «Καλλικράτη» και συνεχίζουν να προσπαθούν «με τον Κλεισθένη» να «φορτώσουν» την ευθύνη του κράτους για την κατασκευή νηπιαγωγείων και όχι μόνο, στις Περιφέρειες και του Δήμους, διαμορφώνοντας έτσι μία χαοτική κατάσταση και παιδεία πολλών ταχυτήτων, ανάλογα με την κατάσταση κάθε Δήμου και τα οικονομικά των γονιών που καλούνται να ξαναβάλουν «το χέρι στην τσέπη» για υποδομές που έχουν χιλιοπληρώσει με τη φοροκαταιγίδα.
  4. Τώρα έρχονται και επικαλούνται μία κατάσταση που οι ίδιοι έφεραν στο «μη παρέκει», να γεμίζουν τη χώρα με λυόμενα στα οποία θα πάνε τα πιο ευαίσθητα χρόνια της ζωής τους μικρά παιδιά !! Παράλληλα δε, θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τις συνθήκες εκπαίδευσης σε λειτουργούντα σχολεία, ιδιαίτερα στην Αττική και άλλα αστικά κέντρα, που θα επιλεγούν για να τοποθετήσουν λυόμενα νηπιαγωγεία. Βέβαια λένε ότι αυτό θα ισχύσει μόνο για μία 5ετία αυστηρά, αλλά σε αυτή τη χώρα όλοι γνωρίζουμε ότι … «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».

Ως εργαζόμενοι στην Κτ.Υπ. αλλά και ως γονείς κατανοούμε ότι επείγει να εξευρεθεί σχολική στέγη για εκατοντάδες νήπια. Όμως εξίσου αν όχι πιο σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι, αυτή η προσωρινή «λύση» δεν θα γίνει μόνιμη, αλλά και ότι η εγκατάσταση των λυόμενων θα αφορά σε απολύτως επείγουσες ανάγκες, θα πληροί τους βασικούς όρους διαβίωσης, υγείας και ασφάλειας -ιδιαίτερα εάν επιλεγεί η τοποθέτησή τους σε λειτουργούντα σχολεία- και θα ληφθούν όλες οι προβλέψεις ώστε αυτές οι λυόμενες αίθουσες να διαμορφωθούν όσο γίνεται καλύτερα με γνώμονα ότι θα στεγάσουν νήπια. Συνεπώς θα πρέπει οπωσδήποτε στην όποια νομοθετική ρύθμιση να εξασφαλιστούν με συγκεκριμένα μέτρα και στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό όσα προαναφέραμε και βέβαια να μην μείνει σε γενικόλογες δεσμεύσεις το πρόγραμμα μελέτης και κατασκευής των απαραίτητων νηπιαγωγείων που θα αντικαταστήσουν σταδιακά -εντός της 5ετίας- τα λυόμενα. Αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από τη σαφή ενίσχυση των ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ σε αρμοδιότητες, κρατική χρηματοδότηση και μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου να φέρουν σε πέρας με ίδια μέσα και προσωπικό τόσο το παραπάνω έργο όσο και το σύνολο των υποχρεώσεων του κράτους για παροχή δημόσιων, δωρεάν σύγχρονων και ασφαλών σχολείων και άλλων δημοσίων κτιρίων.

Για το Δ.Σ. του Σωματείου

  Ο πρόεδρος                                                                Ο γεν. γραμματέας

Μ. Δανδουλάκης                                                              Σ. Παπαδόπουλος

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ som_kt.ypod_anatheseis_iopdomon

   somateio_kt.pod_gia_liomena_nipiagogeia