ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΓΜΕ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ(Χ.Ε.Χ)

Ως Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ)  καταγγέλλουμε  με  μεγάλη  αγωνία τις προσπάθειες της κυβέρνησης που με τη σύμπνοια κομμάτων της αντιπολίτευσης προχωρούν  στη δημιουργία «χώρων εποπτευόμενης χρήσης» ναρκωτικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας.

Αγανακτούμε  γιατί βλέπουμε  καθαρά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  για  άλλη  μια  φορά ακολουθεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τη διαχείριση της τοξικοεξάρτησης  με  την υποβάθμιση και μείωση των προγραμμάτων πλήρους απεξάρτησης  και  την καλλιέργεια της ναρκωουλτούρας  για  τα παιδιά  μας.

Αλήθεια θέλουν  να  μας  πείσουν  ότι  με  αυτό  το  μέτρο  θα  μειωθεί  η  χρήση ;

Εμείς  ως απλοί  γονείς καταλαβαίνουμε  ότι  αυτό  που  θα  συμβεί  είναι η νομιμοποίηση των ναρκωτικών και η εμπορία τους, η νομιμοποίηση του προβλήματος ως ενός ακόμη «φυσικού φαινομένου» στη συνείδηση της  των παιδιών  μας.

Μαζί με τη διά βίου υποκατάσταση οι χώροι αυτοί θα αποτελούν μέτρο που αφαιρεί τη δυνατότητα από τον εξαρτημένο να αλλάξει την πορεία του, αλλά να κερδίσει και τη ζωή του.

‘Αλλωστε  και  τα   μέχρι  τώρα  στοιχεία  από άλλες  χώρες  της Ευρώπης αποδεικνύουν ότι η χρήση τέτοιων χώρων όχι μόνο δεν μείωσε τους θανάτους αλλά «έχουμε τη σταθερή αύξηση της χρήσης ηρωίνης, ενώ συγχρόνως τα στοιχεία δείχνουν ότι λόγω αυτών των χώρων,  πχ στην Ολλανδία – όπου δρουν από φορείς υπουργείων, ΜΚΟ ως και Εκκλησίες – δεν υπάρχει ούτε τάση ένταξης χρηστών σε θεραπευτικά προγράμματα.

Κάνουν ότι μπορούν για  ουσιαστικά  για  να ενθαρρύνουν τη χρήση  και  ταυτόχρονα  να μειωθεί το κίνητρο για θεραπεία. Η  πολιτική της  «μείωσης της βλάβης»  που  προβάλλουν, επικεντρώνει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η χρήση και δεν αντιμετωπίζει τη χρήση ως πρόβλημα. θα συμβάλει στη νομιμοποίηση στη συνείδηση της νέας γενιάς της ύπαρξης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Κι από τη άλλη μας βρίσκει αντίθετους η προσέγγιση να »καθαριστεί” το Κέντρο της Αθήνας προκειμένου να καταστεί τουριστικά θελκτικό και να διευκολυνθούν οι επενδύσεις των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.  Δηλαδή, δεν  μας  νοιάζει  αν  υπάρχουν χρήστες  αλλα  μας νοιάζει να  μην  είναι ορατοί.

Κανένας χώρος «εποπτευόμενου θανάτου»

Ως Οργανώσεις Γονέων έγκαιρα έχουμε ανοίξει αυτό το ζήτημα, της διάδοσης των εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές και έχουμε πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και σε όλες τις εξαρτήσεις με αποφάσεις Συνεδρίων μας.

Θέλουμε τα παιδιά μας, τους νέους ανθρώπους, με καθαρό μυαλό και ψυχή να αγωνίζονται για τη ζωή τους, να χτίζουν το μέλλον που τους αξίζει και να αντιστέκονται στα κυρίαρχα καταναλωτικά υποδείγματα διαχείρισης της καθημερινότητας.

Ως ΑΣΓΜΕ καλούμε σε διαρκή αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις και διεκδικούμε να δοθεί βάρος στην πρωτογενή πρόληψη με στήριξη του πολιτισμού και του αθλητισμού μέσα στην εκπαίδευση.

Παλεύουμε για :

  • Στήριξη των Κέντρων Πρόληψης με διαρκή προγράμματα πρόληψης σε όλα τα σχολεία και τακτή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα εξαρτήσεων. Να δοθεί βάρος στην Πρωτογενή Πρόληψη με στήριξη του πολιτισμού και του αθλητισμού μέσα στην εκπαίδευση.
  • Τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα όλων των δομών Πρόληψης-Θεραπείας-Επανένταξης. Τη διαμόρφωση Κεντρικού Σχεδιασμού με ενιαία φιλοσοφία μέσα από έναν Ενιαίο Φορέα Πρόληψης-Θεραπείας-Κοινωνικής Επανένταξης-Έρευνας.
  • Καμία νομιμοποίηση κανενός είδους  ναρκωτικού.

Απρίλιος  2019

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΣΣΟΤΕΡΑ 060419_anak_asgme_narkelegx