Υπόμνημα ΑΣΓΜΕ: Για την αναγκαιότητα πραγματοποίησης Δωρεάν Επαναλαμβανόμενων ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΤΕΣΤ COVID-19 στα σχολεία.

Προς:

1). Πρωθυπουργό κο Κυριάκο Μητσοτάκη ,

2). ΕΟΔΥ,

3).Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κα Κεραμέως Νίκη,

4).Υπουργό Υγείας κο Κικίλα Βασίλειο

 Θέμα:  Αίτημα  για  την  αναγκαιότητα  πραγματοποίησης  Δωρεάν  Επαναλαμβανόμενων ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΤΕΣΤ COVID-19 στα σχολεία.

Αξιότιμοι κύριοι, Αξιότιμη Κυρία,

Ως Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) σας μεταφέρουμε την αγωνία χιλιάδων γονέων για τη διάδοση του κορωνοϊού στα σχολεία. Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, καθώς πληθαίνουν τα σχολεία  που κλείνουν, μεγαλώνει ο φόβος, η ανασφάλεια, η προκατάληψη και η καχυποψία σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Αφορμή του παρόντος υπομνήματος αποτέλεσε το επικαιροποιημένο έγγραφο του ΕΟΔΥ (18/09/2020), που αφορά στη διαχείριση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης  COVID-19  σε  σχολικές  μονάδες.  Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι δεν  συνίσταται εργαστηριακός έλεγχος των ασυμπτωματικών στενών επαφών  επιβεβαιωμένου κρούσματος, για τους ανθρώπους δηλαδή που υποχρεωτικά απομακρύνονται από το Σχολείο. Επιπλέον, συστήνεται η στενή παρακολούθηση της υγείας τους, χωρίς να προσδιορίζεται το πώς αυτό θα γίνεται.

Τέλος, το ως άνω έγγραφο   αναφέρεται   σε ιατρική   αξιολόγηση  ύποπτου    κρούσματος σε μαθητή, με ευθύνη του γονέα, χωρίς να ορίζεται η διαδικασία πραγματοποίησης δωρεάν τεστ, σε περίπτωση που ο παιδίατρος το συστήσει. Η ατομική ευθύνη ισχύει και στην περίπτωση που εκπαιδευτικός εμφανίσει συμπτώματα. Αυτές οι ρυθμίσεις, σε συνδυασμό με την πραγματικότητα των τμημάτων 25 και πλέον μαθητών, καθώς και των ελλείψεων στον τομέα της καθαριότητας, με την οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά γονείς και μαθητές, προκαλούν αισθήματα ανασφάλειας και ανησυχίας.

Θεωρούμε  ότι  είναι αρμοδιότητα  και ευθύνη της   κυβέρνησης να  πάρει αποφάσεις  και να ενημερώσει που και με ποιες διαδικασίες, το ύποπτο κρούσμα, που εμφανίζει έστω  και ήπια συμπτώματα συμβατά  με  τη λοίμωξη  COVID-19 και υποχρεώνεται σε παραμονή  στο σπίτι, καθώς και η στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο άνθρωπος δηλαδή που  βρίσκεται σε καραντίνα, θα κάνουν δωρεάν εργαστηριακά τεστ. Διαφορετικά οι γονείς μαθητή που εμφανίζει συμπτώματα, αναγκάζονται να πληρώσουν το τεστ σε ιδιωτικό εργαστήριο για να επιστρέψει το παιδί στο σχολείο, ενώ δημόσιες δομές δε δέχονται τους μαθητές αν δεν έχουν συμπτώματα.

Ως Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), δεδομένου και του μεγάλου αριθμού ασυμπτωματικών φορέων κορωνοϊού, απαιτούμε:

  • Την πραγματοποίηση δωρεάν τεστ σε όλους τους μαθητές του τμήματος, που επιβεβαιώνεται κρούσμα, καθώς και στις στενές επαφές αυτού (εκπαιδευτικούς, λοιπό προσωπικό, γονείς). Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα να κλείνει το τμήμα και να γίνεται απολύμανση του σχολείου. Σε διαφορετική περίπτωση, μπροστά στον επερχόμενο χειμώνα και σε συνδυασμό με την εμφάνιση και διασπορά της εποχικής   γρίπης, τα σχολεία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε θερμοκήπια διάδοσης του  κορωνοϊού.
  • Ιατρική αξιολόγηση και πραγματοποίηση τεστ με ευθύνη του κράτους, σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος σε μαθητή, εκπαιδευτικό ή και λοιπό προσωπικό. Παρουσία υγειονομικών στα σχολεία, σύνδεση του σχολείου με δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας  Υγείας  για  την επαρκή  παρακολούθηση  της  υγείας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων  και των στενών επαφών αυτών.
  • Τον προγραμματισμό με ευθύνη του κράτους δωρεάν επαναλαμβανόμενων προληπτικών τεστ στα σχολεία, για λόγους πρόληψης και περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού στη σχολική κοινότητα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους απαιτούμε να αναλάβουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς τις ευθύνες τους για να μην γίνουν τα σχολεία της χώρας εστίες διάδοσης του COVID-19. Απαιτούμε συγκεκριμένες απαντήσεις, ιδιαίτερα κατόπιν της δημοσίευσης της πρόσφατης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β 4126/24-09-2020) με θέμα την «Υλοποίηση μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού», στην οποία δεν  προβλέπεται  τίποτα  για την ενίσχυση των δημόσιων υποδομών, προκειμένου να εφαρμόζονται με μαζικό τρόπο όλα τα  μέτρα   πρόληψης   και   έγκαιρης   παρέμβασης,   που   προτείνονται   από   τους  επιστήμονες, όπως η πραγματοποίηση προληπτικών   επαναλαμβανόμενων  και  στοχευμένων δωρεάν διαγνωστικών τεστ στα  σχολεία μας για να περιοριστεί η διασπορά  του ιού.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ_ΑΣΓΜΕ_για την αναγκαιότητα πραγματοποίησης Δωρεάν Επαναλαμβανόμενων ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΤΕΣΤ COVID-19 στα σχολεία. (1)