ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 28/1, ΣΤΙΣ 12:00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ, ΣΤΟ ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΣΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ

Ανοίγουν τα σχολεία και πάλι μια απ’ τα ίδια, θα μπορούσε να είναι το πρώτο σχόλιό μας για την επικείμενη επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων.

Την ώρα που περιμέναμε, έστω και τώρα, το Υπουργείο να ανοίξει  τα σχολεία με μια σειρά από μέτρα (που δεν πηρέ στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς και έγιναν  η αιτία  για να κλείσουν τα σχολεία) το Υπουργείο ανοίγει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση χωρίς κανένα ουσιαστικό μετρό και πάλι. Βάζει στη ζυγαριά του κόστους-οφέλους την υγεία των παιδιών μας και την δικιά μας και ανοίγει τα σχολεία με τους ίδιους όρους που τα έκλεισε.

Για άλλη μια φορά αποφασίζει να ανοίξει τα σχολεία και να στοιβάξει μαθητές σε 25αρια και 27αρια τμήματα σε υπόγεια σε αυλές σχολείων.

Μας λέει το Υπουργείο…

…για χρήση μάσκας ενώ δεν έχουν φτάσει ούτε οι πολυπόθητες μάσκες στα σχολεία.

…για σχολαστικούς  καθαρισμούς  όταν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι ελάχιστοι για το μέγεθος των σχολείων.

…για επαναφορά στην κανονικότητα μέσα στις τάξεις, όταν έχουμε φτάσει στα τέλη Ιανουαρίου και υπάρχουν ακόμα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία μας.

Δεν αντέχουμε να βλέπουμε τα παιδιά, κλεισμένα σχεδόν τρεις μήνες μέσα στα σπίτια τους, μπροστά σε μια οθόνη χωρίς τη δυνατότητα να δουν φίλους και συμμαθητές, κουρασμένοι, μπουχτισμένοι και αγχωμένοι. Να ακούνε μια φωνή όλη μέρα από το σχολείο ή το φροντιστήριο, να στέλνουν απαντήσεις σε διαγωνίσματα μέχρι και μέσω μηνυμάτων και φωτογραφιών! Σε αυτήν την κατάσταση προστίθεται και το πρόσφατο νομοσχέδιο, λίγους μήνες πριν δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, η «Τράπεζα Θεμάτων», δοκιμασμένη επιλογή για την περαιτέρω μετατροπή του σχολείου σε ατελείωτο εξεταστικό κέντρο.

Οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις που «μαθαίνουν» δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την ύλη μέσω τηλεκπαίδευσης ενώ το υπουργείο τους καλεί να  διαγωνιστούν για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση  με βάση το νέο νομοσχέδιο που φέρει επιπλέον  εμπόδια στην πρόσβασή τους στα πανεπιστήμια.

Ταυτόχρονα στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές, τα Λύκεια θα λειτουργούν για την ώρα εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση και όχι δια ζώσης. Παραδέχεται έτσι η κυβέρνηση  ότι δεν έχει κανένα σχέδιο για μέτρα και μεγαλώνει έτσι τις  ανισότητες ανάμεσα στους μαθητές.

Για μια ακόμα φορά εμπαίζουν χιλιάδες γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, αφού αρνούνται πεισματικά να ικανοποιήσουν έστω και ένα από τα αιτήματα, που από την πρώτη στιγμή οι σύλλογοι γονέων, τα μαθητικά συμβούλια και τα σωματεία των εκπαιδευτικών διατύπωσαν και διεκδίκησαν δυναμικά μέσα από πολύμορφες κινητοποιήσεις.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Υπουργείο Παιδείας άρχισε να απειλεί ανήλικους μαθητές με πρόστιμα αν συναντιούνται σε πλατειές, πάρκα όταν επιστρέφουν στα σπίτια τους!!! ενώ την ίδια ώρα, συνεχίζει τους αντιεκπαιδευτικούς του σχεδιασμούς. Επέλεξε να απολύσει εκπαιδευτικό προσωπικό με τρίμηνη σύμβαση, ακόμα και σε πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Μετά τις αλλαγές στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και την πρόσβαση στα πανεπιστήμια, επιδιώκει να φέρει την αστυνομία στα πανεπιστήμια, να κάνει πιο ελαστικές τις σχέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών (ακόμα και με τρίμηνες συμβάσεις ή με την αύξηση του ωραρίου των Νηπιαγωγών που καμιά σχέση δεν έχει με την ασφαλή αποχώρηση των νηπίων), προσπαθεί να καθιερώσει την τηλεκπαίδευση με αφορμή κάθε έκτακτη ανάγκη που προκύπτει, προωθεί την Αξιολόγηση, η οποία καμία σχέση δεν έχει με τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών ή με το να γίνει καλύτερο το Δημόσιο Σχολείο. Αν ήθελαν στην κυβέρνηση καλύτερο σχολείο θα μπορούσαν να ακούσουν εδώ και χρόνια τις προτάσεις εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών.

Στηρίζουμε τους μαθητές που από τον Σεπτέμβριο διεκδικούσαν ανοιχτά σχολεία με μέτρα και όχι να κλείνουν τα τμήματα το ένα μετά το άλλο.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 28/1, ΣΤΙΣ 12:00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ, ΣΤΟ ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ,   ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ  ΣΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ

Δε θέλουμε άλλη μια χαμένη σχολική χρονιά-Θέλουμε ανοιχτά σχολεία

Καλούμε τους γονείς να βρίσκονται στα σχολεία και να διεκδικούν, όλα αυτά που πρέπει να γίνουν, ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με υγιεινή και ασφάλεια.

 • Να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις. Διεκδικούμε 15 μαθητές ανά Τμήμα.
 • Να δημιουργηθούν νέες σχολικές αίθουσες και να αξιοποιηθούν ήδη υπάρχουσες. Θέλουμε σχολικά κτίρια που καλύπτουν τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες.
 • Να γίνονται δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα test covid-19 στα σχολεία. Να συνταγογραφείται το test covid-19 και να είναι δωρεάν για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
 • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία.
 • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών – καμιά πρόσληψη «από το παράθυρο» με ευθύνη των Τοπικών Διευθυντών Εκπαίδευσης. Αρχές Γενάρη και ακόμα υπάρχουν εκατοντάδες εκπαιδευτικά κενά (ενδεικτικά αναφέρουμε: σε μαθήματα που είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενα, σε ειδικά μαθήματα πχ στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, σε ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό πχ στην παράλληλη στήριξη).
 • Να χορηγούνται δωρεάν όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας στα σχολεία.
 • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ουσιαστική λειτουργία με όλο το αναγκαίο προσωπικό στα Ειδικά Σχολεία.
 • Να παρθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση των σχολικών λεωφορείων.
 • Να δοθούν σε όλα τα παιδιά τεχνολογικά μέσα, τάμπλετ, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, γρήγορο internet με ευθύνη του κράτους. Κανένας μαθητής εκτός εκπαίδευσης – καμιά απουσία σε μαθητή που δεν έχει τα μέσα να συμμετέχει στην τηλεκπαίδευση.
 • Να γίνει αναπροσαρμογή της ύλης και να στηριχθούν όλα τα παιδιά με ενισχυτική διδασκαλία αμέσως μόλις ανοίξουν τα σχολεία. – Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.
 • Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές μορφές τηλεαξιολόγησης. Μόνη λύση να παραταθεί ο χρόνος παράδοσης της βαθμολογίας.
 • Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση.
 • Να αποσυρθεί η ΥΑ για την Αξιολόγηση των σχολείων.
 • Καμιά αλλαγή ειδικά φέτος στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Καμιά αλλαγή που μειώνει εισακτέους και αποκλείει μαθητές από Σχολές της επιλογής τους. Να αποσυρθεί το ν/σ που οδηγεί στην καταστολή και την αστυνομοκρατία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
 • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκπαίδευση των παιδιών που διαμένουν σε δομές προσφύγων.

ανοιγμα δευτεροβαθμια 2021