ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Την Παρασκευή 10/6 πραγματοποιήθηκε η 4η συνεδρίαση της Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων.

Για το θέμα της κατανομής της συμπληρωματικής επιχορήγησης για τις δαπάνες θέρμανσης των σχολείων του Δήμου κεντρικής Κέρκυρας το υπουργείο εσωτερικών διάθεσε το ποσό των 116.519,96 και με βάση την κατανομή με ποσοστό 55% (δηλ.64.085,98) δόθηκε στη σχολική επιτροπή της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 45% (δηλ. 52.433,98) στην σχολική επιτροπή της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Προβληματισμός υπήρξε αν θα πρέπει να συνεχιστούν να είναι αυτά τα ποσοστά κατανομής (55%-45%) γι’ αυτό και ζητήθηκε να μελετηθούν καλύτερα τα κριτήρια (αριθμός σχολείων, εμβαδό κτηρίων κλπ) που σε μεταγενέστερη επιτροπή θα συζητηθεί το θέμα με όλα αυτά τα δεδομένα.

Για το θέμα της πίστωσης των λειτουργικών δαπανών για τα σχολεία της κεντρικής Κέρκυρας δόθηκε από το υπουργείο εσωτερικών η Β δόση και το ποσό ανέρχεται στα 233.039,91€ και μετά την αφαίρεση του ποσού των 12.144,00€ που αντιστοιχεί στους σχολικούς τροχονόμους απομένουν 220.895,91€ το οποίο και πάλι κατανέμεται σύμφωνα με τα παραπάνω ποσοστά αντίστοιχα στις σχολικές επιτροπές.

Από την πλευρά του εκπροσώπου της Ένωσης Γονέων αναφέρθηκε ότι υπάρχουν σχολεία, ειδικά νηπιαγωγεία που ζητούν από τους γονείς να βοηθούν στα λειτουργικά έξοδα των σχολείων (π.χ χαρτί Α4, μαρκαδόρους, ψαλιδάκια, κόλες στικ, ντοσιέ κλπ, ακόμη και καθαριστικά απορρυπαντικά, χαρτιά υγείας κλπ). Υπήρχε συμφωνία ότι τέτοια φαινόμενα δεν πρέπει να συντηρούνται και ότι αν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση κάποιας σχολικής μονάδας αυτό θα πρέπει να έρχεται ως αίτημα στην αντίστοιχη επιτροπή και όχι να επιβαρύνει τους γονείς, ειδικά σε μία περίοδο που το κόστος διαβίωσης έχει εκτοξευθεί.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι το κόστος για τη μισθοδοσία των “εθελοντών” σχολικών τροχονόμων δεν θα πρέπει να επιβαρύνει τις σχολικές επιτροπές αλλά ότι απαιτούνται προσλήψεις με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθοδοτικά δικαιώματα με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας που θα αναλάβει και τη συγκεκριμένη υποχρέωση.

Τα υπόλοιπα θέματα ήταν παραχωρήσεις σχολικών κτηρίων και προαύλιων χώρων για αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους και ψηφίσαμε σε όλα θετικά.

Για την παραχώρηση χώρου του Δημοτικού Σχολείου Παλαιάς Πόλης για τη διεξαγωγή εξετάσεων γερμανικής γλώσσας – ψηφίσαμε λευκό, με το σκεπτικό ότι για τέτοιου είδους εξετάσεις υπάρχει πληθώρα ξενοδοχείων με κατάλληλες αίθουσες. Οι οργανισμοί αυτοί (πλην του κρατικού φορέα πιστοποίησης) είναι ιδιωτικοί και για την πραγματοποίηση των εξετάσεών τους λαμβάνουν χρηματικά ποσά από τους εξεταζόμενους. Λόγω του μικρού χρονικού περιθωρίου μέχρι τις εξετάσεις και για να μην δημιουργήσουμε αναστάτωση ψηφίσαμε λευκό, σε αντίθετη περίπτωση θα ψηφίζαμε αρνητικά.

Από τα αιτήματα για παραχωρήσεις προαυλίων και αιθουσών των σχολείων προκύπτει η μεγάλη έλλειψη που υπάρχει στο Δήμο μας όσον αφορά σε χώρους άθλησης αλλά και η έλλειψη προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού και δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών. Υπάρχουν, όπως φαίνεται, μεγάλες ανάγκες των εργαζόμενων γονέων, ειδικά τώρα που τελειώνουν τα σχολεία, να έχουν τα παιδιά τους δραστηριότητες ώστε να μπορούν να διευκολυνθούν με το εργασιακό τους ωράριο αλλά και τα παιδιά να βρίσκονται σε ένα περιβάλλον δημιουργικό που να συμβάλει στην περαιτέρω ολόπλευρη ανάπτυξή τους. Φαίνεται ξεκάθαρα, ειδικά στην Κέρκυρα – που οι περισσότερες δουλειές είναι τους θερινούς μήνες (εποχικά) – η μεγάλη ανάγκη για τέτοιες δραστηριότητες των παιδιών των εργαζόμενων γονέων.

Αυτή η ανάγκη θα έπρεπε να καλύπτεται από το κράτος με την αρωγή των Δήμων με προγράμματα άθλησης, δημιουργικής απασχόλησης, κατασκηνώσεις κλπ. Ο Δήμος Kεντρικής Κέρκυρας είναι πολύ μακριά από τέτοιες δράσεις, αναγκάζοντας έτσι τους γονείς να καταφεύγουν σε λύσεις που για μία ακόμη φορά τους επιβαρύνουν οικονομικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι κατασκηνώσεις σε Γουβιά και Βίδο αλλά και το ΚΔΑΠ στο Βίδο (σε καμία περίπτωση αυτά τα προγράμματα δεν καλύπτουν τη ζήτηση που υπάρχει) θα λειτουργήσουν στην καλύτερη των περιπτώσεων στις αρχές Ιούλη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΣ ΕΝΩΣΗΣ