ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Αττικής: Καθαρά σχολεία με μόνιμο προσωπικό ΤΩΡΑ !!!!

Ως γνωστόν η αναστολή νέων μόνιμων προσλήψεων στο Δημόσιο, που εφαρμόζεται απ’ όλες τις κυβερνήσεις εδώ και 17 χρόνια!! (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006), καθώς και η συνταγματική απαγόρευση (άρθρο 103) μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, έχουν αποψιλώσει από μόνιμο προσωπικό καθαριότητας το Δημόσιο Σχολείο και έχουν δημιουργήσει ένα απαράδεκτο καθεστώς ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εσωτερικών εκδίδει μια «φασόν» απόφαση, που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, και απευθύνεται στους Δήμους για να την εφαρμόσουν, σύμφωνα με την οποία εγκρίνονται προσλήψεις συμβασιούχων καθαριστριών πλήρους (6,5 ώρες) και μερικής απασχόλησης (3 ώρες), ο αριθμός των οποίων καθορίζεται με κριτήριο «την αντοχή της οικονομίας» και όχι τις πραγματικές ανάγκες για σχολαστική καθαριότητα και απολύμανση των σχολείων καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους.

Η απόφαση αυτή, που επαναλαμβάνει το ίδιο πλήθος προσλήψεων χωρίς να λαμβάνει υπόψη την πείρα των προηγούμενων ετών, αναπαράγει τα ίδια απαράδεκτα φαινόμενα στον τομέα της καθαριότητας των σχολείων, δηλαδή το προσωπικό να μοιράζεται σε δύο και τρία σχολεία, πολλά σχολεία να ξεκινούν τη λειτουργία τους βρώμικα και να καθαρίζονται στην πορεία της ημέρας και η λίστα δεν έχει τέλος…

Ακόμη και την περίοδο της πανδημίας, με τα πρωτόκολλα που υπήρχαν, τα σχολεία ήταν εστίες υπερμετάδοσης. Ενώ η επιστημονική κοινότητα επέμενε στην “πολύ σχολαστική” καθαριότητα, στην αραίωση των μαθητών, το Υπουργείο, μαζί με τις Δημοτικές Αρχές, έβλεπε την υγιεινή και την ασφάλεια μέσα στα σχολεία σαν επιπλέον κόστος. Εξακολούθησαν να μην εξασφαλίζουν επαρκές προσωπικό καθαριότητας, αντίθετα να προσλαμβάνονται ελάχιστοι με μειωμένο ωράριο, παρά  και την επέκταση του ωραρίου του ολοήμερου μέχρι τις 5:30 μ.μ.

Κάπως έτσι, χωρίς να εξασφαλίζεται επιπλέον χρηματοδότηση, φορτώνοντας την ευθύνη στους Δήμους, οι οποίοι κατά κανόνα δεν διεκδικούν, ανοίγει ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών, της ανταποδοτικότητας. Φαντάζει σαν μονόδρομος «να βάλουμε πλάτη» και οι γονείς, αφού το κράτος δεν στέλνει καθαρίστριες, αφού αυτό το κράτος κατάργησε τις αντίστοιχες μόνιμες οργανικές θέσεις και αρά δεν είναι εξασφαλισμένη -τον 21ο αιώνα- η στελέχωση των σχολείων μας με το απαιτούμενο προσωπικό καθαριότητας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις…

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Η COPY – PASTE ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ, ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΙΠΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

Γιατί είναι δίκαιο και αυτονόητο το αίτημα όλης της σχολικής κοινότητας η νέα χρονιά να βρει τα σχολεία μας με το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας ανά σχολική μονάδα, πλήρους ωραρίου, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες καθαριότητας, από την πρωινή ζώνη έως τη λήξη του ολοήμερου προγράμματος ή των προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας.

Θέλουμε σχολεία καθαρά με βάση τις ανάγκες της κάθε σχολικής μονάδας, με εργαζόμενους που προσφέρουν με αξιοπρέπεια τις υπηρεσίες τους. 

Διεκδικούμε:

  1. Την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους και τις Σχολικές Επιτροπές για να καλυφθούν οι επιβεβλημένες ανάγκες πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας.
  2. Να μετατραπούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης του υφιστάμενου προσωπικού καθαριότητας των σχολείων σε αορίστου χρόνου και πλήρους απασχόλησης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  3. Να γίνουν επιπλέον γενναίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων.

Να δοθεί μόνιμη λύση στο μόνιμο πρόβλημα της καθαριότητας των σχολικών κτιρίων!

Καλούμε όλες τις Ενώσεις, όλους τους Συλλόγους Γονέων να διεκδικήσουν μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα των σχολείων χωρίς ελαστικά ωράρια με πλήρη ασφάλιση και πλήρη δικαιώματα.

ΔΤ_ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ 2023