ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης, στην οποία νομιμοποιήθηκαν 29 αντιπρόσωποι από 8 Ενώσεις Γονέων του νησιού.

Αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά ο σημαντικός ρόλος της Ομοσπονδίας που και αυτή τη χρονιά βρέθηκε στο πλάι των ενώσεων και των συλλόγων γονέων με σκοπό τη διεκδίκηση λύσεων για τη βελτίωση των συνθηκών μόρφωσης και συνολικότερα της καθημερινότητας των μαθητών. Από τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων από όλους τους νομούς του νησιού βγήκαν πλούσια συμπεράσματα που μπορούν να βελτιώσουν τη δράση του γονεϊκού κινήματος και να μας κάνουν πιο δυνατούς και επίμονους στο δύσκολο αγώνα που δίνουμε.

Η περίοδος που διανύουμε, λίγο μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 21ης Μάη, και στον απόηχο του πρόσφατου τραγικού εγκληματικού ναυαγίου των προσφύγων στη Μεσόγειο, αναδεικνύει ακόμη πιο πολύ αυτή την αναγκαιότητα της καλύτερης και μαζικότερης οργάνωσης της δράσης μας. Οι ίδιες οι εξελίξεις δείχνουν ότι και η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις 25 Ιούνη θα κινηθεί στην ίδια αντιδραστική πολιτική, κλιμακώνοντας το έργο της προηγούμενης για όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη στο πολιτικό σκηνικό και με όλα τα μέτωπα στην εκπαίδευση ανοιχτά, πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί ως γονείς στην αρχή: ότι όσο το αγαθό της εκπαίδευσης δεν εξασφαλίζεται δημόσια, δωρεάν καθολικά για όλα τα παιδιά, εμείς θα είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τη μόρφωση που δικαιούνται τα παιδιά μας, με ισχυρή ομοσπονδία, ενώσεις και συλλόγους.

Ως Ομοσπονδία και αυτή τη χρονιά που πέρασε προβάλαμε τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών μας, έχοντας να αντιμετωπίσουμε πολλά και σύνθετα ζητήματα παράλληλα. Η ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί, η ανεργία, η εκτίναξη της τιμής του ρεύματος παράλληλα με το υψηλό κόστος για τα σχολικά είδη, τα φροντιστήρια, τις εξωσχολικές δραστηριότητες μας δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο στον καθημερινό μας αγώνα να παρέχουμε τα εφόδια που χρειάζονται τα παιδιά μας. Οι διεκδικήσεις μας είχαν ως βασικό άξονα εμείς οι γονείς να μη βάζουμε το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών μας, για τη λειτουργία των σχολείων, για όλα αυτά που οφείλει να παρέχει οργανωμένα και δωρεάν το κράτος.

Με σημαντική παρακαταθήκη τη συμμετοχή των γονέων στις κινητοποιήσεις μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για όλα τα σοβαρά ζητήματα που προέκυψαν την προηγούμενη χρονιά, για τα σχολικά κτίρια, για την αντιδραστική αξιολόγηση, για τo προδιαγεγραμμένο έγλημα στα Τέμπη, για την υπεράσπιση της μόρφωσης και της ζωής της νέας γενιάς, θα συνεχίσουμε να δίνουμε δυναμικό αγωνιστικό παρόν, συντονίζοντας τη δράση των γονέων, δίνοντας τον διεκδικητικό προσανατολισμό και προβάλλοντας την ανάγκη μαζικής συμμετοχής στους Συλλόγους Γονέων που είναι και η καρδιά του γονεϊκού κινήματος.

Σήμερα έχοντας επεξεργαστεί ακόμα καλύτερα το διεκδικητικό μας πλαίσιο το απευθύνουμε σε κάθε ένωση και σύλλογο γονέων να το υιοθετήσει. Οργανωμένα μέσα από τα συλλογικά μας όργανα να παλέψουμε για:

 • Σύγχρονη και ασφαλή σχολική στέγη. Άμεση εκπόνηση κεντρικού σχεδίου για νέα σχολικά κτήρια, που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη στην Κρήτη. Κανένας μαθητής σε τάξη – Containers.
 • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να προσληφθεί ο αναγκαίος αριθμός μόνιμων εκπαιδευτικών, για περισσότερα τμήματα µε λιγότερους μαθητές. Κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα. Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.
 • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
 • Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο με ασφάλεια. Δημιουργία Δημόσιου Φορέα Σχολικών Μεταφορών.
 • Εξασφάλιση κονδυλίων στις Σχολικές Επιτροπές για την κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων. Καμία επιβάρυνση των γονιών για καμιά ανάγκη του σχολείου που οφείλει υποχρεωτικά να καλύπτει το κράτος.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στις ΔΕΚΟ που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα σχολεία και στερεί πόρους από την καθημερινή τους λειτουργία.
 • Διεύρυνση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων για όλα τα παιδιά, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών και με ευθύνη του Κράτους.
 • Στελέχωση όλων των σχολείων με σχολικό νοσηλευτή, σχολικό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό, ενταγμένο στην οργανικότητα τους κάθε σχολείου. Είναι ανάγκη, όχι μόνο για το αποτύπωμα της πανδημίας, αλλά και της κοινωνικής βίας, της κοινωνικής αδικίας και ανισότητας, που από την κοινωνία μεταφέρεται στα σχολεία, να υπάρχει εξειδικευμένη ολόπλευρη στήριξη σε κάθε μαθητή, εκπαιδευτικό και γονιό.
 • Πλήρη κάλυψη παράλληλης στήριξης σε όσους μαθητές υπάρχει σχετική γνωμάτευση. Καμία οικονομική επιβάρυνση των γωνιών για ιδιωτική κάλυψη της παράλληλης στήριξης.
 • Ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης και διασύνδεση τους με τις σχολικές μονάδες. Ειδικά προγράμματα ανά ηλικία και σχολική βαθμίδα για τις εξαρτήσεις (ναρκωτικά, αλκοόλ, κάπνισμα., διαδίκτυο, τζόγος). Έναρξη Σχολών Γονέων με ευθύνη του κράτους.
 • Παρεμβάσεις για δωρεάν και ουσιαστική δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των μαθητών. Δωρεάν αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα στα σχολεία, δωρεάν προγράμματα δημιουργικής καλοκαιρινής απασχόλησης, πρόβλεψη για δωρεάν κατασκηνώσεις για τους μαθητές που και εξαιτίας της ακρίβειας δε θα πάνε διακοπές. Ανοιχτά προαύλια τα απογεύματα με μόνιμους σχολικούς φύλακες, για να αθλούνται και να δημιουργούν πολιτιστικά τα παιδιά μας.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ αποδεικνύεται περίτρανα ότι το συνολικό πλαίσιο των αιτημάτων μας για ένα σύγχρονο σχολείο σε περιεχόμενο και υποδομές είναι επιτακτική ανάγκη και ο μόνος δρόμος για να το κατακτήσουμε είναι ο δρόμος του αγώνα και της συλλογικής προσπάθειας. Με όπλο μας λοιπόν τις συλλογικές διαδικασίες είναι καθοριστικής σημασίας η μαζικοποίηση και η συσπείρωση των γονιών στους Συλλόγους Γονέων ώστε να μπούμε μπροστά με αγωνιστική διάθεση σε κάθε σχολείο.

Το χρέος μας στους δύσκολους αυτούς καιρούς είναι να δίνουμε καθημερινά το ζωντανό παράδειγμα της αγωνιστικής στάσης ζωής στη νέα γενιά. Να μην ξεχνάμε ότι οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας αξίες και ιδανικά για έναν καλύτερο κόσμο. Για αυτό καμία μας προσπάθεια δεν πάει χαμένη.

Η συνέλευση ανέδειξε νέο διοικητικό συμβούλιο και εξελεγκτική επιτροπή, καθώς και 6 αντιπροσώπους προς την ΑΣΓΜΕ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο:

Πρόεδρος: Σκεπάρνης Γιώργος (Ένωση Γονέων Ηρακλείου)

Αντιπρόεδρος: Γιαννάκη Μαρία (Ένωση Γονέων Χανίων)

Γ. Γραμματέας: Μπιτσάκη Τζένη (Ένωση Γονέων Χερσονήσου)

Ταμίας: Μαμμάκας Σταμάτης (Ένωση Γονέων Χανίων)

Μέλη: Δημητρουλάκη Ειρήνη (Ένωση Γονέων Κισσάμου)

Δουλουφάκης Δημήτρης (Ένωση Γονέων Ηρακλείου)

Δραμιτινού Ελένη (Ένωση Γονέων Ρεθύμνου)

Κρητσωτάκη Ιωάννα (Ένωση Γονέων Αγ. Νικολάου)

Λουτσέτης Χαράλαμπος (Ένωση Γονέων Χανίων)

Φραγκιουδάκη Μάρω (Ένωση Γονέων Φαιστού)

Χατζηγεωργίου Γιώργος (Ένωση Γονέων Ηρακλείου)

Η Εξελεγκτική Επιτροπή:

Κοκοσάλη Μαρία (Ένωση Γονέων Ηρακλείου)

Κουτουλάκης Ορέστης (Ένωση Γονέων Χανίων)

Μπραουδάκης Ευάγγελος (Ένωση Γονέων Αποκόρωνα)

Οι αντιπρόσωποι προς την ΑΣΓΜΕ:

Γιαννάκη Μαρία (Ένωση Γονέων Χανίων)

Δουλουφάκης Δημητρης (Ένωση Γονέων Ηρακλείου)

Μαμμάκας Σταμάτης (Ένωση Γονέων Χανίων)

Μπιτσάκη Τζένη (Ένωση Γονέων Χερσονήσου)

Σκεπάρνης Γιώργος (Ένωση Γονέων Ηρακλείου)

Χατζηγεωργίου Γιώργος (Ένωσης Γονέων Ηρακλείου)