Θέματα ημερήσιας διάταξης
- Έναρξη νέας σχολικής χρονιάς.
Εισαγωγικά
Η παραπέρα απογείωση της φοροληστείας που έφερε σε βάρος των εργατικών-λαικών οικογενειών η αντιλαική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για λογαριασμό του κεφαλαίου και των στόχων του οδηγεί σε δυσχερέστερη θέση τους γονείς μπροστά στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Από την άλλη το Υπουργείο Παιδείας με δηλώσεις του Υπουργού κ. Φίλη όυτε λίγο ούτε πολύ πανηγυρίζει ότι τα σχολεία θα ξεκινήσουν τη φετινή χρονιά χωρίς προβλήματα. Παραδείγματος χάρη με μεθοδευμένη παρέμβαση προσπαθεί να διαμορφωθεί η εικόνα ότι φέτος στα σχολεία οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί όχι μόνο δεν θα λείπουν, αλλά θα περισσεύουν κιόλας.
Τα πανηγύρια της κυβέρνησης για τα πλεονάσματα των εκπαιδευτικών είναι αντίστοιχα με εκείνα για τα πλεονάσματα του προυπολογισμού. Κρύβει επιμελώς ότι τα δεύτερα είναι το προιόν της οικονομικής κλοπής του λαού και τα πρώτα προιόν κλοπής των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας.
Με ποια δεδομένα όμως ανοίγουν τα σχολεία, ποιες αλλαγές έχουν επέλθει σε σχέση με την περυσινή χρονιά.
Όπως αναλύσαμε και στο ετήσιο απολογιστικό συνέδριο μας τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας και συνολικά η σχολική κοινότητα παραμένουν στο ακέραιο ανεξάρτητα της εικόνας που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση.
Το 3ο μνημόνιο που πριν λίγες μέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ψήφιση του περιλαμβάνει μια σειρά μέτρα που αφορούν την Παιδεία, την Επαγγελματική Εκπαίδευση, τα πανεπιστήμια και που η κυβέρνηση υλοποίησε τον ένα αυτό χρόνο με «θρησκευτική ευλάβεια». Άλλωστε, τίποτα δεν άλλαξε, ούτε στις στρατηγικές κατευθύνσεις της Ε.Ε και του ΟΟΣΑ ούτε, βέβαια στις απαιτήσεις των καπιταλιστών για «στενότερη» σύνδεση της Παιδείας με τις ανάγκες τους.
Αυτήν την στρατηγική για την Εκπαίδευση ακολούθησε κατά γράμμα, πηγαίνοντας την και ένα βήμα παραπέρα, η σημερινή συγκυβέρνηση, όπως έδειξαν και μια σειρά από στοιχεία, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της, τα πορίσματα του «διαλόγου» για την Παιδεία κ. ο. κ., και πολύ περισσότερο η σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας, οι εκπαιδευτικοί και εμείς σαν γονείς.
Λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και παρά τις αμέτρητες διαβεβαιώσεις και πρόωρα πανηγύρια του Υπουργείου Παιδείας ότι τα σχολεία θα ανοίξουν «για πρώτη φορά με τα πάντα στη θέση τους» τα δεδομένα σηματοδοτούν μια πολύ διαφορετική κατάσταση.
- Η διακήρυξη για 20.000 επιπλέον εκπαιδευτικούς στα σχολεία έγινε καπνός μέσα στη χρονιά. Η «υπόσχεση» που έχει ήδη μεταφερθεί «σε βάθος τετραετίας», και πάλι δεν μπορεί να κρύψει την απάτη. Εξάλλου χιλιάδες αναπληρωτές απολύθηκαν, με τους υπολογισμούς να κάνουν λόγο για 3 εκατομμύρια χαμένες διδακτικές ώρες. Η προσθαφαίρεση ωρών στα Δημοτικά, στο όνομα του «ενιαίου τύπου ολοήμερου», οδηγεί τελικά σε 3.000 εκπαιδευτικούς λιγότερους. Οι αλλαγές στα Γυμνάσια, μειώνοντας κατά τρεις ώρες εβδομαδιαίως το ωρολόγιο πρόγραμμα, που υποτίθεται σκοπεύουν να ελαφρύνουν τους μαθητές, στην πραγματικότητα «ελαφρύνουν» τα Γυμνάσια από χιλιάδες καθηγητές.
- Οι «απώλειες» δεν αφορούν μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά μια σειρά από πλευρές της λειτουργίας του σχολείου. Τα Τμήματα Ένταξης που αφορούν 20.000 παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, επί της ουσίας κλείνουν. Από τα ολοήμερα τμήματα, με τις νέες διατάξεις, αποκλείονται χιλιάδες παιδιά που οι γονείς τους είτε είναι άνεργοι, είτε δουλεύουν σε καθεστώς «μαύρης» εργασίας. Η ενισχυτική διδασκαλία με το ζόρι λειτούργησε τη χρονιά που πέρασε για ένα μήνα, με τις προοπτικές να μην είναι καλύτερες για φέτος. Από τα σχολικά εργαστήρια καταργείται ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός ενώ ο υπουργός δεν αποκλείει τη διδασκαλία μαθημάτων από καθηγητές χωρίς την αντίστοιχη επιστημονική ειδίκευση.
- Η ρύθμιση για τα νηπιαγωγεία και η εφαρμογή της κατάργησης διθέσιων νηπιαγωγείων με λιγότερα από 14 νήπια απειλεί περίπου 800 αναπληρωτές νηπιαγωγούς, ανοίγει το δρόμο για συμπτύξεις νηπιακών τμημάτων και ενδεχομένως κατάργηση νηπιαγωγείων. Ταυτόχρονα στο όνομα των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, η κυβέρνηση καλεί τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να αποδεχτούν μια πραγματικότητα που λέει ότι χιλιάδες προνήπια κάθε χρόνο μένουν έξω από την Εκπαίδευση και χιλιάδες ακόμα νήπια κάνουν μάθημα σε ακατάλληλα κτίρια-αποθήκες.
- Στην Ειδική Αγωγή, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες της περασμένης εβδομάδας για αύξηση κατά 20% των Τμημάτων Ένταξης και κατά 8% των ειδικών σχολείων, είναι δηλωμένη η πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιήσει την παραπέρα συρρίκνωση της Ειδικής Αγωγής και την ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες στα γενικά σχολεία, γεγονός που εκτός των άλλων θα διευρύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα σε αυτόν το τομέα. Παράλληλα από τις εξαγγελίες, που ούτως ή άλλως είναι έτη φωτός μακριά από την πραγματικές ανάγκες, δεν διευκρινίζονται μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, με το τι κονδύλια θα καλύπτονται, ποιος θα είναι ο ρόλος και το περιεχόμενο των Τμημάτων Ένταξης, πόσοι διορισμοί θα γίνουν, το πότε θα φθάσουν οι αναπληρωτές στα σχολεία και αν τα τμήματα και Ειδικά Σχολεία θα λειτουργήσουν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αν έως τότε θα έχει λυθεί το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία και πολλά ακόμα.
Με δυο λόγια , και παρά τον προπαγανδιστικό οίστρο της κυβέρνησης, το μόνο σίγουρο είναι ότι… τα κτίρια θα είναι στη θέση τους με την έναρξη της χρονιάς.
Όλα τα παραπάνω τώρα, στο πλαίσιο της υποχρηματοδότησης και της γενικότερης πολιτικής για τον περιορισμό των κρατικών δαπανών σε βασικούς για τις λαικές ανάγκες τομείς, ανοίγουν ταυτόχρονα το δρόμο και για το «νέο» σχολείο, έτσι όπως το οραματίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο.
Εντελώς κωδικοποιημένα από τις κυβερνητικές ρυθμίσεις, εξαγγελίες, διακηρύξεις και σχέδια , ξεπροβάλλει ένα σχολείο :
- Στα λόγια δημόσιο, για το οποίο όμως έχει απαλειφθεί ακόμη και όρος «δωρεάν», και έχει ανοίξει στα γεμάτα η κουβέντα της «ανταποδοτικότητας», δηλαδή της επί πληρωμή Εκπαίδευσης με διάφορες μορφές (κουπόνια, δίδακτρα, επιπλέον δραστηριότητες).
- Ακόμα πιο «ανοιχτό» στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, σχολείο στο οποίο ακόμα πιο αποφασιστικά θα παρεμβαίνουν επιχειρήσεις και Τοπική Διοίκηση με βαρύνοντα λόγο για σοβαρές πλευρές της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως οι δραστηριότητες, οι υποδομές, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με τις γνωστές προπαγανδιστικές σάλτσες περί «αυτονομίας», «απελευθέρωσης από τον ασφυκτικό κρατικό εναγκαλισμό» κ.ο.κ.
- Ακόμα πιο ταξικά διαφοροποιημένο στο περιεχόμενο, στη φιλοσοφία του και τη μεθοδολογία.
Πάνω σε αυτούς τους άξονες ξεδιπλώθηκαν και οι διάφοροι «προβληματισμοί» και διάφορες προτάσεις κυβερνητικών στελεχών (π.χ. 4χρονο Γυμνάσιο, εξεταστικό, κατάργηση επιμέρους μαθημάτων και ενοποίησή τους κ.α.) όπως επίσης και η προσπάθεια της κυβέρνησης για τη μαζικοποίηση της πρώιμης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με τη χρονιά να είναι πλούσια σε ρυθμίσεις που αφορούν τη γενίκευση της μαθητείας.
Τα όσα ενδεικτικά αναφέρονται παραπάνω, περιγράφουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνει η έναρξη και της φετινής σχολικής χρονιάς. Κάνουν παράλληλα όμως παραπάνω από επιτακτικό ότι μαθητές , εκπαιδευτικοί και εμείς οι γονείς πρέπει από την έναρξη κιόλας της σχολικής χρονιάς να βρεθούμε ξανά σε «θέση μάχης».
- Αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα που μεσολάβησε από το συνέδριο μας 26/06/2016 μέχρι σήμερα.
- Υπήρξε υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2182/14-7-2016, όπου ο υπουργός παιδείας ορίζει αυστηρά κατώτατα όρια για τη δημιουργία τμημάτων ομάδων προσανατολισμού στα Γενικά Λύκεια ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει κάθε σχολική μονάδα και το πόσα τμήματα διαθέτει. Στην πράξη, σε σχολεία με λίγους μαθητές διαγράφεται ορατός ο κίνδυνος να μην συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός δηλώσεων μαθητών που να επιτρέπουν τη δημιουργία τμήματος προσανατολισμού σε μια από τις δυο ομάδες προσανατολισμού στη Β’ Λυκείου ή σε μία από τις τρείς ομάδες της Γ΄ Λυκείου. Γίνεται έτσι κατανοητό ότι μπορεί να υπάρξουν μαθητές που θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο προκειμένου να παρακολουθήσουν την ομάδα προσανατολισμού που επιλέγουν ή ακόμα χειρότερα, να υπάρξουν μαθητές που θα να αναγκαστούν να παρακολουθήσουν άλλη ομάδα προσανατολισμού από αυτή που θα επέλεγαν κανονικά. Βέβαια στην απόφαση υπάρχει πρόβλεψη για τα Γενικά Λύκεια της νησιώτικης και ηπειρωτικής χώρας ότι μπορεί να εγκριθεί η λειτουργία τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού ανεξάρτητα από τον αριθμό των φοιτώντων μαθητών αλλά με την προυπόθεση να υπάρχουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί στη στιγμή που γνωρίζουμε ότι ειδικά σε νησιώτικες και δυσπρόσιτες περιοχές τα σχολεία λειτουργούν με αναπληρωτές. Αντίστοιχα όρια θέτει η υπουργική απόφαση και για τη δημιουργία τμημάτων για τα μαθήματα επιλογής του Λυκείου.
- Σε αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα και συνολικά στη λειτουργία των νηπιαγωγείων προχώρησε η κυβέρνηση με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 8/8/2016.
Με τις νέες ρυθμίσεις , σε όλα τα νηπιαγωγεία θα υπάρχει ένα βασικό πρόγραμμα για όλους τους μαθητές από 8.30 έως 13.00 και ένα προαιρετικό από 13.00 έως 16.00 (τα νηπιαγωγεία έως τώρα λειτουργούν είτε ως κλασικά είτε ως ολοήμερα). Οι νέες αυτές ρυθμίσεις δεν είναι ξεκομμένες από τις προηγούμενες κυβερνητικές αποφάσεις για αύξηση του ελάχιστου αριθμού για να δημιουργηθεί τμήμα, από 7 σε 14 νήπια, αλλά και τα κριτήρια που μπήκαν για την εγγραφή στο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο. Με την απόφαση αυτή το υπουργείο Παιδείας :
- Καταργεί στην ουσία την υποχρεωτική φοίτηση για τα νήπια που οι γονείς τους επέλεγαν το Ολοήμερο Πρόγραμμα.
- Το ολοήμερο Νηπιαγωγείο μετατρέπεται σε προαιρετικό μετά τη λήξη του πρωινού προγράμματος στις 13.00.
- Με αυτόν τον τρόπο, το πρόγραμμα του Ολοήμερου χάνει την όποια εκπαιδευτική σύνδεση είχε με την πρωινή λειτουργία γιατί αφενός γίνεται προαιρετικό και αφετέρου αφορά μια εντελώς διαφορετική σύνθεση νηπίων στο ολοήμερο τμήμα απ΄ αυτήν του πρωινού, αφού σ΄αυτό θα φοιτούν παιδιά από διάφορα τμήματα.
- Δημιουργείται ένας ¨νέος τύπος Ολοήμερου Νηπιαγωγείου¨ μετά το πρωινό και όχι ένα ¨Ενιαίο Νηπιαγωγείο για όλα τα νήπια που είναι ανάγκη της εποχής¨.
Να υπενθυμίσω εδώ ότι, πάγια θέση μας για να έχουν δικαίωμα όλα τα παιδιά στην ολόπλευρη διαπαιδαγώγηση , είναι, η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, σ’ ένα Νηπιαγωγείο με διευρυμένη χρονική λειτουργία, με κατάλληλες υποδομές, που θα δίνουν τη δυνατότητα να καλύπτονται όλες οι ανάγκες του παιδιού μέσα στο Νηπιαγωγείο.
- Με τροπολογία επίσης το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να επιφέρει αλλαγές στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (υποβάθμιση ειδικών παιδαγωγικών προσόντων που απαιτεί η Ειδική Αγωγή με τη θεσμοθέτηση τοποθέτησης στην Ειδική Αγωγή εκπαιδευτικών της Γενικής Εκπαίδευσης που … «περισσεύουν»).
- Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για παιδικούς σταθμούς. Σε πολύ δύσκολη κατάσταση έχουν περιέλθει χιλιάδες νέα ζευγάρια. Με τον αριθμό των βρεφών και νηπίων που αποκλείστηκαν να ξεπερνά τις 48.000, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Το πρόγραμμα αφορά τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ). Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν αφορούσαν 132.859 παιδιά συνολικά. Από το σύνολο αυτό, μόνο 84800 παιδιά θα πάρουν τελικά το «κουπόνι» (voucher) με το οποίο οι γονείς θα απευθυνθούν στις δομές της επιλογής τους, προκειμένου να τα εγγράψουν. Τα υπόλοιπα 48.059 παιδιά μένουν εκτός προγράμματος. Μάλιστα, τα 36.769 από αυτά πληρούν όλες τις προυποθέσεις και τα κριτήρια που θέτει το πρόγραμμα αλλά ο λόγος που αποκλείστηκαν είναι γιατί το κονδύλι του προγράμματος είναι συγκεκριμένο (φέτος είναι 174 εκατ. ευρώ περίπου) και οι θέσεις που μπορεί να χρηματοδοτήσει περιορισμένες.
Βέβαια, το θέμα των παιδικών σταθμών δεν εξαντλείται μόνο στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που αφορά μόνο ένα μέρος οικογενειών. Αφορά και άλλες δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για το ΕΣΠΑ, έχουν αποκλειστεί δηλαδή από τη διαδικασία πριν αυτή ξεκινήσει. Αφορά εκείνους που θα πρέπει να αναζητήσουν λύση για το πως το παιδί τους θα καταφέρει να ενταχθεί στην Προσχολική Αγωγή, με ‘άλλο τρόπο και πληρώνοντας φυσικά μηνιαία τροφεία από 40, 60 ή και 100 ευρώ και πα΄νω μέσω την δημοτικών παιδικών σταθμών, είτε με άλλο τρόπο.
Για μας, όμως, η Προσχολική Αγωγή δεν είναι προνόμιο όσων μπορούν να πληρώσουν γι’ αυτή, ούτε παροχή πτωχοκομείου που κατευθύνεται σε όσους ζουν στην έσχατη φτώχεια. Η Προσχολική Αγωγή αποτελεί λαική ανάγκη και είναι δικαίωμα κάθε παιδιού.
- Αποτίμηση αποφάσεων του Συνεδρίου και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αποφάσεων του Συνεδρίου. Άλλες προτάσεις.
Αποφάσεις Συνεδρίου
- Ημερίδα για τις κτιριακές υποδομές και την αντισεισμική προστασία.
- Χρειάζεται να ορίσουμε σαν Δ.Σ συγκεκριμένο πλάνο όσον αφορά την διεύρυνση των Ομοσπονδιών και την δημιουργία νέων σε Περιφέρειες όπου δεν υπάρχουν. Χρέωση μελών του Δ.Σ. με συγκεκριμένα καθήκοντα για το θέμα αυτό.
- Να προχωρήσουμε σαν Δ.Σ. στη συγγραφή ενός «αλφαβηταριού» για τους Συλλόγους Γονέων όπου θα τους ενημερώνουμε αναλυτικά για τα «δικαιώματα τους» σε σχέση με διάφορους φορείς (σχολικές επιτροπές, σχολικά συμβούλια, ΔΕΠ, ΔΟΥ. κ.λ.π).
- Το ΔΣ να συγκροτήσει θεματικές επιτροπές, με τις οποίες θα επεξεργαστούμε παρεμβάσεις και θέσεις για βασικά ζητήματα που αφορούν: το σχολείο που χρειαζόμαστε, τον ρόλο των συλλόγων γονιών και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους, τις σχέσεις συλλόγων κι ενώσεων με τις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές συλλογικότητες –Πολιτισμού, Αθλητισμού, Αλληλεγγύης-, τις εξαρτήσεις και την καθημερινότητα του σχολικού περιβάλλοντος, την απάντηση στον φασισμό και τον ρατσισμό.
- Εκδήλωση για την ανάδειξη του περιεχομένου της μόρφωσης και του προγράμματος σπουδών.
Άλλες προτάσεις
Η δράση των Ομοσπονδιών που συμμετέχουν στην ΑΣΓΜΕ να ενσωματώνεται στην εισήγηση του Δ.Σ.
- Παρέμβαση της ΑΣΓΜΕ για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.
Πυρήνας της πρότασής μας πρέπει να είναι η ανάγκη άμεσης κρατικής παρέμβασης για την εκπαιδευτική στήριξη των παιδιών αυτών, καθώς είναι κρίσιμο αυτά τα παιδιά να νιώσουν ότι ζουν – όσο αυτό είναι δυνατόν – σε κανονικές ανθρώπινες συνθήκες και πλευρά αυτής της ανάγκης είναι η μαθησιακή, παιδαγωγική διαδικασία.
Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε, σαν γονείς, με την εικόνα εξαθλίωσης αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους, με τα απίστευτα βάσανα και την ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται καθημερινά.
Το γονεικό κίνημα, ταυτόχρονα με την εκδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, χρειάζεται να διεκδικήσει άμεσα μέτρα που αφορούν το ζήτημα της εκπαίδευσης όλων αυτών των παιδιών που βρίσκονται στη χώρα μας.
Σαν ΑΣΓΜΕ χρειάζεται να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση ώστε το οργανωμένο γονεικό κίνημα να αγκαλιάσει τα παιδιά αυτά και να «αποκρούσει» τυχόν αντιδραστικές ενέργειες που μπορεί να επιχειρηθούν από μεμονωμένα ή οργανωμένα άτομα.
- Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων – Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής των γονιών στις συνελεύσεις των Συλλόγων.
Φέτος είναι η χρονιά των εκλογών στους Συλλόγους Γονέων από όπου θα προκύψουν και οι αντιπρόσωποι για τις Ενώσεις Γονέων και στη συνέχεια Ομοσπονδιών και φυσικά της ΑΣΓΜΕ.
Θεωρούμε ότι δύο βασικά ζητήματα χρειάζεται να μας απασχολήσουν :
- Τι ενέργειες και τι πρωτοβουλίες θα πάρουμε σαν ΑΣΓΜΕ ώστε να υπάρξει αυξημένη μαζική συμμετοχή των γονιών στις συνελεύσεις και στις εκλογικές διαδικασίες των Συλλόγων Γονέων.
- Με τι τρόπο οργανωμένα και συντονισμένα θα βοηθήσουμε ώστε στις εκλογές των Συλλόγων θα ακολουθηθούν σωστά οι προβλεπόμενες εκλογικές διαδικασίες.
- Ανακοίνωση της ΑΣΓΜΕ με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Σκέψεις και προτάσεις για το κείμενο ανακοίνωσης με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
- Ενημέρωση για διάφορα θέματα.
- Τροπολογία για τις οργανώσεις γονέων
- Τροπολογία για τις μεταφορές των μαθητών
- Υποβολή φορολογικής δήλωσης και Ε9 της ΑΣΓΜΕ
- Πληρωμή ΔΕΗ και κοινόχρηστων
- Site ΑΣΓΜΕ