ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΓΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 31/01/2017

Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες, Κύριοι Βουλευτές
Σαν ΑΣΓΜΕ που εκπροσωπούμε χιλιάδες γονείς, έχοντας επίγνωση του θεσμικού μας ρόλου, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Παιδεία, τις αναλύουμε, τις επεξεργαζόμαστε, τις κρίνουμε και διαμορφώνουμε τις δικές μας προτάσεις με βάση τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας και για το λόγο αυτό ερχόμαστε εδώ στην ΕΜΥ της Βουλής για να μας ακούσετε.
Έχουμε ξανατοποθετηθεί σαν ΑΣΓΜΕ εδώ στην Επιτροπή κατά τη διάρκεια του λεγόμενου Εθνικού Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία όπου επίσης καταθέσαμε τις απόψεις μας για το περιεχόμενο του διαλόγου αλλά και για το προσχηματικό χαρακτήρα του λόγω του ότι το πλαίσιο μέσα στο οποίο γινόταν ήταν συγκεκριμένο και προκαθορισμένο και καθοριζόταν από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης που απορρέουν από το 3ο μνημόνιο.
Θα ήθελα λοιπόν σ’ αυτό το σημείο να σας καταθέσω την συνολική μας πρόταση που περιγράφει το σχολείο που ζούμε, αυτό που ετοιμάζετε και αυτό που έχουμε ανάγκη με βάση τις σημερινές δυνατότητες που μας δίνει ο πλούτος και η γνώση που υπάρχει για να μπορούν όλοι οι νέοι να μορφώνονται ολόπλευρα και να μπορούν να δουλεύουν σε αυτό που έχουν σπουδάσει.
Σαν φορείς του γονεϊκού κινήματος έχουμε μπουχτίσει από κοινωνικούς διαλόγους για την Παιδεία. Ένας γονιός που το παιδί του τελειώνει το Λύκειο φέτος έχει ζήσει ούτε έναν ούτε δύο αλλά τουλάχιστον 5 διαλόγους για την Παιδεία (κ. Αρσένης 1998, κ. Αρβανιτόπουλου 2013 κ. λ. π).
Τι πρόσφεραν στα παιδιά μας και σε κάθε οικογένεια οι διάλογοι αυτοί; τι άλλαξε προς το καλύτερο; Βασικά πράγματα να αναφέρουμε :
Μήπως έχει σταματήσει η μόρφωση να είναι εμπόρευμα; να καθορίζεται δηλαδή η πρόσβαση σ΄ αυτή ανάλογα με την τσέπη της οικογένειας;
Μήπως έχουν καλυφθεί οι ανάγκες από εκπαιδευτικούς;
Μήπως έχουν επιλυθεί τα χρόνια συσσωρευμένα προβλήματα που αφορούν τη σχολική καθημερινότητα; (Υποδομές, καθαριότητα, ασφάλεια κ. λ . π).

Θα θέλαμε όμως να αναδείξουμε πέρα από την τοποθέτησή μας στο συγκεκριμένο θέμα σχετικά δηλαδή με τις αλλαγές στο Λύκειο ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας συντηρεί το θέμα αυτό στην επικαιρότητα με συνεντεύξεις, άρθρα σε εφημερίδες κ. λ. π. και διάφορες διαρροές με διαφορετικό περιεχόμενο κάθε φόρα με δική της ευθύνη και χωρίς λόγο και ουσία και με αυτό τον τρόπο δημιουργεί αναστάτωση και αγωνία σε χιλιάδες γονείς και παιδιά.

Πολλά ερωτηματικά γεννιόνται από τις διαρροές αυτές τι στιγμή μάλιστα που παίρνει απόφαση το Υπουργείο Παιδείας να μεταθέσει τις ενδοσχολικές εξετάσεις πριν τις πανελλαδικές κάτι που δημιούργησε αντιδράσεις από γονείς και μαθητές γιατί προσθέτει ένα επιπλέον άγχος στα παιδιά μας και στις οικογένειές μας.

Την ίδια στιγμή επίσης κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης δεν έχει ληφθεί για τους μαθητές, Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί, ενώ τα κενά παραμένουν ακόμη και σε πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

Τώρα να έρθουμε στο δια ταύτα, το γενικό σχέδιο που καταθέτει το ΙΕΠ λέει ότι στη 1η Λυκείου θα έχουμε κοινό κορμό μαθημάτων σε ΓΕ.Λ και ΕΠΑ.Λ, στη Β’ Λυκείου ισχυρός κορμός υποχρεωτικών μαθημάτων και στη Γ’ Λυκείου ελάχιστα υποχρεωτικά μαθήματα.
Ουσιαστικά δηλαδή σαν τάση έχουμε τη συρρίκνωση της Γενικής Παιδείας προς τις τελευταίες τάξεις του Λυκείου.

Αναρωτιέται κανείς, αυτή είναι η πραγματική ανάγκη σήμερα ;

Το κείμενο φυσικά και δεν μας βρίσκει σύμφωνους.
Γιατί μιλάμε για ένα διετές Λύκειο που παύει και επισήμως να είναι σχολείο Γενικής Παιδείας, «φροντιστηριοποιείται» και υποτάσσεται αποκλειστικά στην προετοιμασία για την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Επιπλέον αυξάνει τον ανταγωνισμό και τις εξεταστικές διαδικασίες πανελλαδικού τύπου, πολύ περισσότερο απ’ ότι σήμερα κι αυτός είναι παράγοντας που θα σπρώξει στην αύξηση και της παραπαιδείας και τις παθογένειες που περιγράφετε εισαγωγικά στο κείμενο δεν τις θεραπεύει αλλά τις νομιμοποιεί.

Κοιτάξτε η δική μας αντίληψη για την αναβάθμιση του Λυκείου είναι διαφορετική.
Θεωρούμε ότι το σχολείο πρέπει να είναι Ενιαίο από την αρχή μέχρι το τέλος 12χρονο Υποχρεωτικό, Δημόσιο και Δωρεάν.
Η Γενική Παιδεία που είναι η βάση για να μπορούν να ανταποκριθούν οι νέοι στις σημερινές απαιτήσεις της ζωής όλο και περισσότερο αποστεώνεται.
Με τη συγκεκριμένη πρόταση κάνετε ακριβώς το αντίθετο και επίσης να πούμε ότι η πρόταση δεν είναι αναλυτική και συγκεκριμένη (π. χ δεν αναφέρει καθόλου για μαθήματα).

Τι σας εμποδίζει σήμερα να επεκτείνεται την υποχρεωτική εκπαίδευση μέχρι την Γ’ Λυκείου;

Υπάρχουν ζητήματα που σήμερα μπορείτε να λύσετε γιατί δεν τα λύνετε π. χ. κατοχύρωση της βαθμολογίας η οποία θα αμβλύνει τις ανισότητες που υπάρχουν για τα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να ξαναπληρώσουν φροντιστήρια.

Σαν ΑΣΓΜΕ τονίζουμε ότι η διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας καθιστά επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης της δράσης μας στην κατεύθυνση αντίθεσης στην αντιλαϊκή εκπαιδευτική πολιτική βάζοντας στο επίκεντρο τα ουσιαστικά προβλήματα τα οποία καθορίζουν συνολικά το μέλλον των παιδιών μας αλλά και τη διεκδίκηση των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών τους.