Θέματα ημερήσιας διάταξης
- Έναρξη νέας σχολικής χρονιάς.
Εισαγωγικά
Η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής λόγω των δεσμεύσεων της κυβέρνησης από το 3ο μνημόνιο, της εφαρμογής των μέτρων της 2ης αξιολόγησης και του κλεισίματος της 3ης αξιολόγησης είναι δεδομένη με βάση τις στρατηγικές της επιλογές. Η συρρίκνωση του εισοδήματος, εργατικών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων φέρνει σε δυσχερή θέση τους γονείς εν’ όψη της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
Δεδομένα με τα οποία ανοίγουν τα σχολεία
Το άνοιγμα των σχολείων για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών επιφυλάσσει «μια από τα ίδια» και ακόμα χειρότερα. Όπως αναδείξαμε και με την εισήγηση στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο μας όλες οι αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση που έχει πραγματοποιήσει και η σημερινή κυβέρνηση κινήθηκαν στις κατευθύνσεις της Ε.Ε και του ΟΟΣΑ. Σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιούν τα αιτήματα του οργανωμένου γονεϊκού κινήματος και τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών.
Κανένα από τα βασικά προβλήματα με τα οποία έκλεισαν τα σχολεία δεν επιλύθηκε ούτε δρομολογήθηκαν μέτρα προς την κατάργηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση. Απεναντίας το βασικό και αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί το δημόσιο σχολείο συνεχώς ενισχύεται και διευρύνεται με νέες αλλαγές.
Στο έδαφος αυτής της πραγματικότητας θέτουμε και άμεσα αιτήματα για το σήμερα, τα οποία προφανώς θα εμπλουτίζονται.
Αιτήματα που παραμένουν επίκαιρα και αναγκαία για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και την ελάφρυνση των λαϊκών οικογενειών.
- Έκτατη οικονομική επιχορήγηση όλων των σχολικών μονάδων. Διαγραφή όλων των χρεών των σχολικών επιτροπών προς τις ΔΕΚΟ. Κατάργηση του ΦΠΑ στις προμήθειες, αγορές και στις συναλλαγές των σχολικών επιτροπών και σχολειών. Δωρεάν ρεύμα και νερό στα σχολεία, άμεσα αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο για όλα τα σχολεία, τη στιγμή μάλιστα που έχουν αυτή την δυνατότητα οι εφοπλιστές. Ούτε ένα ευρώ από τους γονείς για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.
- Μαζικούς διορισμούς. Την άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών, με μαζικές προσλήψεις και μόνιμους διορισμούς με αναλογία εκπαιδευτικών-μαθητή ανά τάξη, 1/15 για το νηπιαγωγείο και την Α και Β Δημοτικού και 1/20 στις υπόλοιπες τάξεις. Έναρξη ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης με το άνοιγμα των σχολείων. Προσλήψεις μόνιμων καθαριστών-καθαριστριών για να εξασφαλιστεί η υγεία και η υγιεινή των σχολείων και να σταματήσουν να πληρώνουν για αυτούς οι γονείς.
- Άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στους μαθητές. Να εξασφαλιστεί κονδύλι για την παροχή ενός γεύματος με αποκλειστική ευθύνη του Κράτους αξιοποιώντας και τις υπάρχουσες δομές των Δήμων. Δωρεάν ιατρικοφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη όλων των μαθητών, ανεξάρτητα από φορέα ασφάλισης των γονιών. Να εξασφαλιστούν κινητές μονάδες υγείας, για τον εμβολιασμό όλων των μαθητών και τα πιστοποιητικά υγείας.
- Να διασφαλιστεί άμεσα η δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών προς και από τα σχολεία τους. Δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών-φοιτητών με τα ΜΜΜ. Δημιουργία Ενιαίου κρατικού φορέα για την μεταφορά.
- Δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλους τους μαθητές.
- Κεντρικός σχεδιασμός με ευθύνη του υπουργείου παιδείας για την ανέγερση νέων σύγχρονων σχολικών κτιρίων με την αξιοποίηση των χαρακτηρισμένων οικοπέδων και τον χαρακτηρισμό νέων.
- Άμεση αντιμετώπιση των σοβαρών κτιριακών προβλημάτων στις πληγείσες περιοχές από το σεισμό και εξασφάλιση της έναρξης της σχολικής χρονιάς απρόσκοπα.
- Ένταξη της προσχολικής αγωγής στην υποχρεωτική εκπαίδευση με αντίστοιχη αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και φροντίδα για στελέχωση κι εξοπλισμό των νηπιαγωγείων.
- Να γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά, Ελλήνων και μεταναστών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καταργηθούν τα τροφεία και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς. Κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, επάρκεια και ποιότητα φαγητού.
- Για το διάστημα που τα προσφυγόπουλα μένουν εδώ η κυβέρνηση, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ, να πάρει όλα τα μέτρα προκειμένου τα παιδιά να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα, με δημιουργία τάξεων υποδοχής, με διδασκαλία της μητρικής τους γλώσσας, με άμεσο διορισμό όλου του απαραίτητου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού.
Επειδή όμως , Συνάδελφοι, με βάση τη μέχρι τώρα πρακτική της κυβέρνησης και τα δείγματα γραφής που έχει δείξει τα δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης και η νέα σχολική χρονιά όπως προαναφέραμε θα ανοίξει με λιγότερους εκπαιδευτικούς, λιγότερα χρήματα, μορφωτικό έλλειμμα κ. λ. π. καλούμε τους Συλλόγους Γονέων, τις Ενώσεις Γονέων και τις Ομοσπονδίες να πάρουν πρωτοβουλίες ώστε να κρατήσουμε ζωντανό το κίνημα και να προετοιμαστούμε καλύτερα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
- Αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα από το Εκλογοαπολογιστικό μας Συνέδριο μέχρι σήμερα
- Νομοσχέδιο για την Ανώτατη εκπαίδευση
Το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση ουσιαστικά ήταν ενταγμένο στη λογική της ενίσχυσης της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων με την επιδίωξη να δώσει σημαντικά οφέλη στις επιχειρήσεις. Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκαν και θέματα που αφορούσαν την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (κατάργηση χαρακτηρισμού της διαγωγής των μαθητών κλπ) καθώς επίσης και θέματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (κατάργηση του 5ου επιστημονικού πεδίου).
- Προεδρικό Διάταγμα 79/2017(01-08-2017) για τη λειτουργία Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σε αντικατάσταση του Π.Δ 200 και 201, που ίσχυαν από το 1998.
Η προσέγγιση στο Π.Δ και ο ρόλος που έρχεται να παίξει το συγκεκριμένο νομοθέτημα δεν μπορεί να παραβλέπει το συνολικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί το σχολείο.
Δεν μπορεί να παραβλέπει :
- Τις κατευθύνσεις της ΕΕ, των εκθέσεων του ΟΟΣΑ και τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, όπως αυτές ψηφίστηκαν με το 3ο μνημόνιο και όλους τους αντιλαϊκούς νόμους και συμπυκνώνονται στις λέξεις : εξορθολογισμός, εξοικονόμηση, αυτονομία, αξιολόγηση, κινητικότητα, ευελιξία, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, δεξιότητες, κινητικότητα, ιδιωτικοποιήσεις. Τη δέσμευση της κυβέρνησης να υλοποιήσει όλα τα παραπάνω μπροστά και στο άνοιγμα της 3ης αξιολόγησης.
- Το νομοθετικό πλαίσιο για τις αναδιαρθρώσεις ώστε το κράτος να γίνει πιο ευέλικτο και πιο αποτελεσματικό στην εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων.
- Το αντιδραστικό περιεχόμενο του σημερινού σχολείου, όπου βασιλεύει η αντιεπιστημονικότητα και η παραχάραξη της ιστορίας του λαού μας και των άλλων λαών.
Στη βάση αυτής της πραγματικότητας, η οποία καθορίζει σε γενικές γραμμές την καθημερινότητα στο σχολείο, το Π.Δ. 79 έρχεται να επεκτείνει, να συμπυκνώσει, να νομιμοποιήσει και να μονιμοποιήσει τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων στην πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Πιο συγκεκριμένα το Π.Δ.79
- Μονιμοποιεί τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές που προωθήθηκαν με τις νομοθετικές ρυθμίσεις των δυόμισι τελευταίων χρόνων στην Προσχολική Αγωγή (25άρια τμήματα, διπλασιασμός από 7 σε 14 του ελάχιστου αριθμού για σχηματισμό τμήματος, μετατροπή του ολοήμερου Νηπιαγωγείου σε προαιρετικό κ.ά).
- Συνεχίζει να αφήνει προαιρετική τη φοίτηση των παιδιών της πρώτης νηπιακής ηλικίας (4-5 ετών) στην προσχολική Αγωγή.
- Μονιμοποιεί τις αντιεκπαιδευτικές αλλαγές στο Δημοτικό με τον λεγόμενο Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού. Το «ενιαίο σχολείο» σε όλη τη χώρα, για τα 4/θ σχολεία και πάνω, που ισχυρίζεται ότι δημιουργεί η κυβέρνηση, δεν είναι ούτε ενιαίο όταν διαμορφώνει το πρόγραμμά του με όσους εκπαιδευτικούς «περισσεύουν» , ούτε καλύπτει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών. Είναι ένα σχολείο που η πείρα από τον ένα χρόνο λειτουργίας του δείχνει ότι : «εξοικονόμησε» χιλιάδες εκπαιδευτικούς, υποβάθμισε περισσότερο το ολοήμερο, αύξησε την κινητικότητα των ειδικοτήτων από σχολείο σε σχολείο.
- Δημιουργεί ένα νέο μηχανισμό «διαχείρισης» του πλεονάζοντος μαθητικού πληθυσμού. Την ίδια στιγμή που διατηρεί το αντιπαιδαγωγικό όριο του μέγιστου αριθμού των 25 μαθητών ανά τμήμα, για κάθε μαθητή πάνω από τους 25, ανά τμήμα, θα ενεργοποιείται η λειτουργία τριμελούς επιτροπής, η οποία σε συνεργασία με το Διευθυντή Εκπαίδευσης θα έχουν στην ευθύνη τους τη μετακίνηση του μαθητή ή των μαθητών που «περισσεύουν» σε άλλο σχολείο όπου υπάρχουν «κενές» θέσεις.
- Ταυτόχρονα, αντί να ιδρύσει Τμήματα Ένταξης σε όλα τα σχολεία, δημιουργεί σχολικές περιφέρεις των Τμημάτων Ένταξης (π.χ. σε μια ομάδα 5 σχολείων μόνο στο 1 θα υπάρχει Τμήμα Ένταξης) στα πλαίσια της μεγαλύτερης κινητικότητας μαθητών και εκπαιδευτικών διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη διαφοροποίηση και ανταγωνισμό ανάμεσα στα σχολεία.
- Μέσα στο Π.Δ ομολογείται ότι οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, προφανώς όχι λόγω έκτακτων καταστάσεων αλλά εξαιτίας της χρόνιας αδιοριστίας, θα είναι μια πραγματικότητα με την οποία θα πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε.
- Παρά τον κουρνιαχτό που σηκώθηκε γύρω από τον τρόπο επιλογής των σημαιοφόρων της ΣΤ΄ Δημοτικού, με την εισαγωγή της κλήρωσης αντί του βαθμού και την όλη αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση, παραμένει άθικτο το περιεχόμενο των σχολικών εορτών το οποίο είναι μακριά από την γνώση και την ανάδειξη της πραγματικής ιστορίας του τόπου μας και των αγώνων του λαού μας. Παραμένει επίσης σε ισχύ και ενισχύεται όλο το αναχρονιστικό πλαίσιο που εκπορεύεται από τη σύνδεση κράτους-εκπαίδευση και εκκλησίας (π.χ. υποχρεωτική προσευχή, εκκλησιασμός κ. ά).
Ταυτόχρονα με το αίτημα για απόσυρση του Π.Δ 79 δυναμώνουμε την πάλη μας, διεκδικούμε Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Ενιαίο 12χρονο Σχολείο, ώστε όλα τα παιδιά ως τα 18 τους χρόνια να διαπαιδαγωγούνται και να μορφώνονται για να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.
- Προσχέδιο Υπουργείου Παιδείας με την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου για τις αλλαγές στο Λύκειο και την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Η κυβέρνηση υιοθετεί την βάση της πρότασης του Ι.Ε.Π και θα καταθέσει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Λύκειο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Όπως φαίνεται από το προσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας η κυβέρνηση οδεύει προς ένα σκληρό και ανταγωνιστικό σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση και αντίστοιχα προς ένα Λύκειο που θα είναι πολύ στενότερα προσανατολισμένο στη διαδικασία της πρόσβασης.
Ορισμένα αβίαστα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι τα εξής :
- Παρόλο που το Υπουργείο προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου και να «εφευρίσκει επιχειρήματα» για να πείσει ότι τάχα «ελαφρύνει» το Λύκειο και του επαναπροσδιορίζει κύρος και μορφωτικό ρόλο… κάνει ακριβώς το αντίθετο, φέρνει ένα πιο σκληρό ταξικό Λύκειο – φροντιστήριο αποκλειστικά προσανατολισμένο στη διαδικασία της πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
- Η δραστική μείωση των μαθημάτων σε όλο το Λύκειο προφανώς θα διευκολύνει και την αντίστοιχη μείωση του προσωπικού.
- Έχουμε φροντιστηριοποίηση της Γ’ Λυκείου με 7 μαθήματα (3 υποχρεωτικά και 4 επιλογής σε 29 ώρες που θα διδάσκοντα το καθένα έξι ώρες τη βδομάδα) με την ελπίδα ότι θα μειωθούν τάχα τα φροντιστήρια αλλά στην πραγματικότητα, όμως, με τις διαρκείς δοκιμασίες όλη τη χρονιά που θα μετρούν στην πρόσβαση, όχι μόνο θα αυξήσει τα φροντιστήρια αλλά θα οδηγεί και στην έναρξη των φροντιστηρίων από πιο νωρίς.
- Η κυβέρνηση βέβαια διατυμπανίζει την «πάταξη της Παραπαιδείας» το ενδιαφέρον της όμως είναι εντελώς υποκριτικό όταν χρόνια τώρα, με ευθύνη τόσο αυτής όσο και των προηγούμενων, δεν λειτουργούν η ενισχυτική διδασκαλία και η πρόσθετη διδακτική στήριξη στο δημόσιο Γυμνάσιο και Λύκειο.
- Τόσο για το βαθμό του απολυτηρίου όσο και για την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα υπάρχουν τρεις πανελλαδικού τύπου διαδικασίες που θα απλώνονται όλη τη χρονιά ακυρώνοντας την όποια μορφωτική διαδικασία εξακολουθούσε να παραμένει στη Γ’ Λυκείου.
Όπως αναφέραμε και στην εισήγηση του Συνεδρίου συνάδελφοι, «χρειάζεται να προετοιμαστούμε ώστε να απαντήσουμε άμεσα και δυναμικά στο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση οργανώνοντας τον αγώνα μας μέσα από συσκέψεις, συνελεύσεις και συγκεντρώσεις. Το βασικό είναι να γίνει πλατιά ενημερωτική και διαφωτιστική δουλειά σε όσο το δυνατόν πιο πολλά Γυμνάσια και Λύκεια».
Προτείνεται ένα δελτίο τύπου με ένα πρώτο σχόλιο της ΑΣΓΜΕ για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το Λύκειο στο οποίο θα καταλήξουμε στο τέλος της συνεδρίασης του Δ.Σ.
- Προγραμματισμός δράσης εν’ όψη νέας σχολικής χρονιάς
- Ημερίδα σχολικής στέγης
Η προσπάθεια συγκέντρωσης στοιχείων για την κατάσταση των σχολείων με τη μορφή ερωτηματολογίου από του Συλλόγους Γονέων και τις Ενώσεις σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήταν χρονιά εκλογών υπερεκτιμήθηκε, με αποτέλεσμα να μην συγκεντρώσουμε επαρκή στοιχεία για την πραγματοποίηση της ημερίδας. Προτείνεται σε συνδυασμό και συνεργασία με τις Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων και την αξιοποίηση των όποιων στοιχείων διαθέτουν και η συγκέντρωση στοιχείων από φορείς όπως η ΕΛΣΤΑΤ, η ΓΣΕΕ, το Πολυτεχνείο κλπ όπου και σε συνεργασία με το σωματείο εργαζομένων των ΚτυΠ ΑΕ όπου υπάρχουν σοβαρές αρνητικές εξελίξεις να προχωρήσουμε στην οργάνωση και τον προγραμματισμό της ημερίδας.
- Αλφαβητάρι για τους Συλλόγους Γονέων
Συγκρότηση ομάδας εργασίας για την συγγραφή του.
- Επικαιροποίηση κωδικοποίησης λειτουργίας οργανώσεων γονέων
Χρειάζεται να ενσωματώσουμε την τροπολογία για τις οργανώσεις γονέων (ν.4415/2016) και να εμπλουτίσουμε την κωδικοποίηση λειτουργίας των οργανώσεων γονέων με την προοπτική να εγκριθεί από το συνέδριο της ΑΣΓΜΕ που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.
- Κινητοποίηση για Πόθεν έσχες των γονιών που συμμετέχουν στις Σχολικές Επιτροπές
Σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αττικής να κάνουμε πλατύ κάλεσμα στα Δ.Σ των Ενώσεων και στα μέλη-γονείς σχολικών επιτροπών για δυναμική κινητοποίηση ώστε να μην επιβληθούν πρόστιμα σε όσους γονείς εκπρόθεσμα έκαναν δήλωση Πόθεν έσχες και να διεκδικήσουμε την εξαίρεση των γονιών από την υποβολή δήλωσης στη βάση ότι τα μέλη-γονείς των σχολικών επιτροπών, στις περισσότερες περιπτώσεις μέσω της συμμετοχής τους σε αυτά τα πρόσωπα (ΝΠΔΔ) αναδεικνύουν τα οξυμμένα προβλήματα των σχολείων, προσπαθούν να ελέγξουν τη σωστή και δίκαιη κατανομή της πενιχρής κρατικής χρηματοδότησης, προσπαθούν να βάλουν φραγμό στην ιδιωτικοποίηση των δομών του δημόσιου σχολείου, αναδεικνύουν ζητήματα που αφορούν τις ανάγκες της λειτουργίας – της ασφάλειας των σχολικών μονάδων.
- Οργανωτική ανασυγκρότηση της ΑΣΓΜΕ
Στο επόμενο Δ.Σ να γίνουν προτάσεις ώστε να καταλήξουμε σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο οργανωτικής ανασυγκρότησης της ΑΣΓΜΕ λαμβάνοντας υπόψη και την νέα τροπολογία (ν.4415/2016) για τις οργανώσεις γονέων που θα ενσωματώσουμε στην επικαιροποίηση της κωδικοποίησης. (Συμμετοχή των ενώσεων που δεν εκπροσωπούνται στην ΑΣΓΜΕ).
- Αναβάθμιση – εμπλουτισμός ιστοσελίδας της ΑΣΓΜΕ
Επιτροπή που θα προτείνει το στήσιμο συγκεκριμένων λειτουργιών της ιστοσελίδας της ΑΣΓΜΕ.
- Ανακοίνωση της ΑΣΓΜΕ με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
Σκέψεις και προτάσεις για το κείμενο ανακοίνωσης με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ποιοι θα είναι δηλαδή οι βασικοί άξονες αυτής της ανακοίνωσης.