Αθήνα 21 Νοέμβρη 2017
Προς : Υπουργείο Εσωτερικών,
Υπουργό . Π. Σκουρλέτη
Θέμα : «Η Εποπτεία και ο έλεγχος των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων από τους Δήμους (Ν. 3852/άρθρο 94/παρ. 4)»
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Η ΑΣΓΜΕ το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται αποδέκτης δεκάδων καταγγελιών από συλλόγους γονέων σε όλη την Ελλάδα για τον τρόπο ερμηνείας των δημοτικών αρχών της παραγράφου «εποπτεία και έλεγχος των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων» που αναφέρεται στο Ν. 3852/άρθρο 94/παρ.4. Ερμηνεύοντας όπως τους βολεύει και τα το δοκούν την έννοια «εποπτεία» των συλλόγων γονέων απαιτούν από αυτούς έγγραφα όπως βιβλία συνεδριάσεων Δ.Σ, γενικών συνελεύσεων, ταμείου συνδρομών, μητρώου μελών κλπ.
Η συγκρότηση του γονεϊκού κινήματος καθορίζεται από τους νόμους 1566/85 (άρθρο 53), 2621/98 (άρθρο 2) και ν. 4415/16. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στους συλλόγους γονέων και στις ενώσεις γονέων, ούτε διευθυντές, ούτε δήμος, περιφέρεια ή κυβέρνηση. Μοναδική εξαίρεση είναι η περίπτωση που ένας σύλλογος Γονέων ή μια Ένωση ή μια Ομοσπονδία έχει διαλυθεί, τότε έχουν την υποχρέωση να συγκαλέσουν – και μόνο – Γενική Συνέλευση όπως ορίζει η νομοθεσία.
Ο ρόλος των Συλλόγων Γονέων είναι διεκδικητικός, συντονιστικός, και οργανωτικός. Οι Σύλλογοι Γονέων υπερασπίζονται το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, αναδεικνύουν τα προβλήματα γενικότερα της Παιδείας και μπαίνουν μπροστά στον αγώνα για την επίλυση τους, κόντρα στις λογικές της διαχείρισης και της ενσωμάτωσης όπως αυτή εκφράζεται με τις «συστάσεις» δήμων, που αποτελούν, προσπάθεια ανοικτής παρέμβασης στις δομές και τη λειτουργία του γονεϊκού κινήματος.
Πρόκειται για προσπάθεια αλλαγής της φυσιογνωμίας των συλλόγων γονέων, μετατρέποντάς τους σε επιχειρήσεις, αναπροσανατολίζοντας τη λειτουργία τους σε όργανα συνδιαχείρισης του σχολείου. Οι Σύλλογοι Γονέων και κηδεμόνων δεν θα επιτρέψουν να περάσει η προσπάθεια διάλυσης και χειραγώγησης του οργανωμένου γονεϊκού κινήματος. Οι Σύλλογοι Γονέων δεν είναι ούτε εταιρείες, ούτε ΜΚΟ και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παίξουν το ρόλο της «παραδουλεύτρας» που θα καλύπτει με πασαλείμματα τα όποια κενά του δημόσιου σχολείου.
Το γονεϊκό κίνημα έχει οργανωτική δομή και συλλογικά όργανα, δεν μπορεί να είναι ούτε ΜΚΟ, ούτε φορέας της ενσωμάτωσης, της υποταγής, της κοινωνικής συναίνεσης, της συμμετοχής, της αναδιαμόρφωσης, της συναλλαγής και της συνενοχής.
Υπάρχουν πολυπληθή σωματεία που λειτουργούν χωρίς να έχουν τροποποιήσει το καταστατικό τους, με δεδομένο ότι απαιτούνται πλειοψηφίες που δύσκολα επιτυγχάνονται και επιπλέον αποτελεί κοστοβόρο διαδικασία γι’ αυτούς που συντηρούνται με 5ευρη ετήσια συνδρομή κάποιων γονιών.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε εγγράφως να μας διευκρινιστεί και να ξεκαθαριστεί, έτσι ώστε να μην υπάρχουν ασάφειες, τι σημαίνει «είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου, η εποπτεία και ο έλεγχος των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων».
Σας ευχαριστούμε εκ’ των προτέρων για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα μας.
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ211117_asgme_epopteia