ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΖΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ « ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) στέκεται με προβληματισμό απέναντι στο νομοσχέδιο που ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (1/3/2018) σχετικά με την παραγωγή και επεξεργασία της “φαρμακευτικής” κάνναβης και εναντιώνεται σε κάθε προσπάθεια νομιμοποίησης οποιασδήποτε μορφής εξαρτησιογόνας ουσίας. Μας προβληματίζει ιδιαίτερα η εξέλιξη αυτή γιατί ερχόμαστε αντιμέτωποι συχνά με τη διευρυνόμενη νομιμοποίηση και αποδοχή της χρήσης ουσιών, «νόμιμων» ή «παράνομων». Μας ανησυχεί γιατί το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης σημειώνει αυξητικές τάσεις στους μαθητές, με κύριο στοιχείο τη μείωση της ηλικίας έναρξης της πρώτης επαφής με τις ουσίες αυτές πριν τα 14 έτη, στην Ελλάδα.

Θεωρούμε ότι με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί.

Να γιατί:

Η κάνναβη είναι ναρκωτική ουσία που διαμορφώνει ψυχολογική εξάρτηση , ευθύνεται για πολλά προβλήματα ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συνάψεις του εγκεφάλου. Από καμία έρευνα δεν έχει αποδειχθεί η κάνναβη ως φάρμακο πρώτης επιλογής για κάποια ασθένεια και αντίστοιχες επιφυλάξεις για τη φαρμακευτική της αξία αναφέρουν τόσο η Ετήσια Έκθεση του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά (Μάρτης 2018), όσο και η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής που υποστηρίζει τη ρητή απαγόρευση χρήσης κάνναβης για οποιοδήποτε λόγο πριν τα 21 έτη.

Αποτέλεσμα του νομοσχεδίου αυτού θα είναι να «αθωωθεί» ένα ναρκωτικό και κυρίως να διαμορφώσει ακόμα μεγαλύτερη ανοχή στη χρήση στις μαθητικές ηλικίες. Τα στοιχεία στη χώρα μας δείχνουν τριπλασιασμό της χρήσης κάνναβης στο μαθητικό πληθυσμό. Στην Ελλάδα η χρήση ουσιών στο μαθητικό πληθυσμό αντιστοιχεί στο 9% των μαθητών όταν στην ΕΕ είναι 22% και στις ΗΠΑ 36%. Η μεγάλη διαφορά βρίσκεται και στη νομιμοποίηση της κάνναβης είτε για «φαρμακευτικούς»  είτε για «ψυχαγωγικούς σκοπούς» σε χώρες της ΕΕ και σε 28 Πολιτείες των ΗΠΑ.

Μάλιστα η Ετήσια Έκθεση του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά (Μάρτης 2017) καταγράφει ότι 1 στους 3 μαθητές στις ΗΠΑ έχει κάνει χρήση κάνναβης με εκτροπή ιατρικής συνταγής. Η φυτική κάνναβη λόγω του μεγάλου αριθμού δραστικών ουσιών που περιέχει (περίπου 750 χημικές ουσίες και 104 κανναβινοειδή) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτούσια ως φαρμακευτική ουσία. Αντίθετα συγκεκριμένες δραστικέςουσίες αν απομονωθούν από το φυτό μπορούν ναχρησιμοποιηθούν για φαρμακευτικούς σκοπούς, βασικήπροϋπόθεση όμως αποτελεί η αντιμετώπιση τους ως φάρμακαακολουθώντας όλη τη διαδικασία των κλινικών μελετώνκαι της ισορροπίας αποτελεσματικότητας και κινδύνουόπως για κάθε φάρμακο πριν φτάσει στην αγορά. Άρα είναιάλλο η χρήση φυσικής κάνναβης για «φαρμακευτικούς»σκοπούς και άλλο η χρήση σκευασμάτων που περιέχουν κανναβινοειδή.

Σ’ αυτή την προσπάθεια που γίνεται ώστε κλιμακωτά νανομιμοποιηθεί και στη συνείδηση και στην κοινωνία η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών χρειάζεται το κίνημαΓονέων να αντιδράσει και να συνεχίσει τις πρωτοβουλίεςτου για ενημέρωση μαθητών – γονιών – εκπαιδευτικών γιατο κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης.

Ως ΑΣΓΜΕ απαιτούμε να υπάρχει δημόσια και δωρεάν ενιαία Πρόληψη για ΟΛΕΣ τις εξαρτήσεις σε όλες τις σχολικές βαθμίδες και για αυτό το επόμενο διάστημα προγραμματίζουμε (από κοινού με Ομοσπονδίες και Ενώσεις Γονέων) και συνάντηση με τα Κέντρα Πρόληψης ώστε να συνδιαμορφώσουμε κοινά αιτήματα για την ενίσχυση της Πρόληψης μέσα στη σχολική κοινότητα.

Απρίλιος 2018

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ12042018_anak_asgme_kanavi