Συνάντηση του ΔΣ του ΕΕΤΕ με εκπροσώπους του ΔΣ της ΑΣΓΜΕ και της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων

Τη Δευτέρα 16 Δεκέμβρη 2019, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία του ΕΕΤΕ του ΔΣ  και της Επιτροπής Παιδείας του ΕΕΤΕ, με την Βαλαβάνη Στέλλα, Εκπρόσωπο Τύπου  της ΑΣΓΜΕ,την Χρονοπούλου ΄Αννα, Πρόεδρο, και τον Δουλγκέρη Δημήτρη,Ταμία του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και  Καλλιτεχνικών Σχολείων, με στόχο τη συζήτηση και διερεύνηση τρόπων για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζει η Αισθητική Αγωγή και η Καλλιτεχνική Παιδεία στη Δημόσια Εκπαίδευση.

Κατά τη διάρκεια της εποικοδομητικής και για τα τρία μέρη συζήτησης επισημάνθηκαν τα εξής:

  • Είναι απαραίτητη προϋπόθεση η Αισθητική Αγωγή και η πραξιακή σχέση των μαθητών με την Τέχνη σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους,την καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της φαντασίας των μαθητών και την εκδήλωση των συναισθημάτων τους. Με την αισθητική αγωγή αναπτύσσεται εκείνη η πλευρά των νέων ανθρώπων που ονομάζεται «αισθητή νόηση», η οποία συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση δραστήριων, δημιουργικών, κοινωνικά ευαίσθητων και καλλιεργημένων ανθρώπων.
  • Μας βρίσκει αντίθετους η εξετασειοκεντρική κατεύθυνση του σημερινού σχολείου, η οποία εξυπηρετεί την ανάγκη του οικονομικού συστήματος για την ανακύκλωση αναλώσιμου και διαρκώς εκπαιδευόμενου φτηνού εργατικού δυναμικού.
  • Μας βρίσκει αντίθετους η απαξίωση των ανθρωπιστικών μαθημάτων στα σχολεία και η ολοένα αυξανόμενη περιθωριοποίηση της Τέχνης από τα αναλυτικά σχολικά προγράμματα.
  • Θεωρούμε ότι οι Τέχνες και η καλλιτεχνική δημιουργία πρέπει να διατρέχουν όλες τις τάξεις σε ένα δημόσιο, αποκλειστικά και ουσιαστικά δωρεάν δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων.
  • Θεωρούμε απαραίτητη τη στήριξη της Δημόσιας Παιδείας με κονδύλια και υποδομές από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, πέρα κι έξω από κάθε εμπορική δραστηριότητα και κάθε είδους επιχειρηματική δράση στο χώρο της εκπαίδευσης. Θέλουμε μια πραγματικά ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ για όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φύλου ή θρησκεύματος. Δικαίωμα εγγραφής στο δημόσιο σχολείο σε όλα τα παιδιά που μένουν στην Ελλάδα.
  • Θεωρούμε ότι τα καλλιτεχνικά μαθήματα είναι, και για αυτό ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ.
  • Θεωρούμε ότι τα καλλιτεχνικά μαθήματα πρέπει να διδάσκονται αποκλειστικά από καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν ως πρώτη ανάθεση στην εκπαίδευση την αντίστοιχη ειδικότητα. Σε κάθε αντίθετη περίπτωση θύμα είναι το ίδιο το παιδί.
  • Θεωρούμε ότι πρέπει να δημιουργηθούν οργανικές θέσεις για τους καλλιτέχνες, για μόνιμη και σταθερή εργασία σε όλες τις βαθμίδες , ώστε να καλυφθούν τα πραγματικά κενά και οι ανάγκες για μία σύγχρονη καλλιτεχνική εκπαίδευση. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων και ωρομισθίων και εξίσωση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών σε όλα τα θέματα (ασφάλιση, υγεία, άδειες κ.α).

ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΗΚΕ :

  1. Ο συντονισμός των ενεργειών κα η ανάπτυξη κοινών δράσεων καλλιτεχνών εκπαιδευτικών – γονέων στα σχολεία
  2. Η ανάπτυξη κοινών αγώνων και παρεμβάσεων

ΑΘΗΝΑ    20/12/2019

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ  20122019_dt_sinadisi_EETE_goneon