ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ με ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ με ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

  Η ΑΣΓΜΕ  μπροστά στα ολοένα αυξανόμενα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης  αλλά και στις καθημερινές  δυσκολίες που  αντιμετωπίζουν οι γονείς,  προβληματίζεται αρνητικά για  τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των σχολικών εκδρομών που φέρνει η κυβέρνηση, με την Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν η υπουργός Ν. Κεραμέως και η υφυπουργός Σ. Ζαχαράκη.

Ξέρουμε καλά ως γονείς ότι η δυσκολία για  την  υλοποίηση  μιας  εκδρομής,  και την συμμετοχή  των παιδιών μας  σε  αυτή, δεν έχει  να κάνει  με  το ποιος  θα  την αποφασίζει πόσες  μέρες  θα  διαρκέσει, ή πόσες  χώρες  θα  επισκεφτούν  τα σχολεία.

Για  εμάς  τους  γονείς  2  πράγματα  είναι  βασικά  για  την  υλοποίηση  μιας  εκδρομής

1οννα μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά, που σημαίνει ότι οι εκδρομές πρέπει να είναι δωρεάν για τους μαθητές, άρα να χρηματοδοτούνται από το κράτος (Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμο) ώστε κανένας μαθητής να μην αποκλείεται

2ον να  υπάρχει   παιδαγωγικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να ενταχθεί η σχολική εκδρομή, ώστε να έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα και να αξιοποιηθεί ουσιαστικά σε όφελος των μαθητών – παιδιών  μας.

Το Νέο  Θεσμικό  Πλαίσιο για τις  εκδρομές  σε καμία περίπτωση  δεν  ενισχύει  τα  παραπάνω. Αντίθετα  η «αυτονομία» πάντα οδηγεί σε μεγαλύτερη διαφοροποίηση, αφού αυτό που κρίνει τελικά το  που θα πάει κάθε σχολείο είναι… η τσέπη μας. Ουσιαστικά, διατηρείται και διευρύνεται η διαφοροποίηση ανάμεσα σε σχολεία ανάλογα με το τι αντέχουν οικονομικά οι οικογένειες που καλούνται να καλύψουν το μεγάλο κόστος της εκδρομής ειδικά όταν αυτό αφορά πιο μακρινούς προορισμούς.

Παράλληλα, μέσα από αυτήν τη διαδικασία, συνεχίζουν  να θησαυρίζουν τα τουριστικά γραφεία, την ίδια ώρα που θα μπορούσε το κράτος να αναλάβει το κόστος τους, να αξιοποιήσει ξενώνες ή υποδομές του ΕΟΤ.

Καλούμε  όλες τις Ομοσπονδίες –  Ενώσεις  Συλλόγους Γονέων στις  γενικές συνελεύσεις, συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων να  αναδείξουν τα  παραπάνω  θέματα  μαζί  με  συνολικότερα  τις διεκδικήσεις μας  για  το σχολείο  που  έχουν ανάγκη  σήμερα  τα  παιδιά μας .

Αθήνα  14.2.2020

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 14022020_dt_sxolikes_ekdomes